Poznato je koliko je čuvarkuća djelotvorna za razne kožne probleme pri spoljašnjoj upotrebi, ali vrlo je efikasna i kada se jede.

Osim što je dobra za imunitet, njeni svježe zdrobljeni listovi ili svježe iscijeđen sok blagotvorno djeluju na bradavice, čireve, rane i opekotine, kurje oči, sunčeve pjege, kao i na bolna mjesta nastala od gihta ili uboda insekata. Međutim, evo šta se događa ako čuvarkuću umjesto obloga pojedemo.

Pokazalo se da je čuvarkuća naročito djelotvorna ako se kombinuje s medom, i to za jačanje imuniteta, ciste, loše varenje, a posebno je dobra za zatvor.

Recept: 300 g isjeckanih svježih listova čuvarkuće pomiješajte sa 500 g meda, preručite u teglu, poklopite, zamotajte u foliju i držite u frižideru. Uzimajte kašiku svakog jutra pola sata prije doručka i kafe, a preporučuje se i da pola sata nakon ovog eliksira ne jedete i ne pijete ništa.

Pored toga, ova sjajna mješavina potiče i izbacivanje otrova iz organizma.

Naravno, kao i kod svih alternativnih lijekova, i ovdje treba pripaziti i prije konzumiranja konsultovati se s ljekarom.