Ovo nije takav recept i ovakvi uštipci su posni, brzi i jednako ukusni kao i oni koji iziskuju više truda.
Sastojci:
20 gr svježeg kvasca ili 1 kesica suvog
250-300 ml mlake vode
400 gr brašna
1 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
ulje za prženje
Priprema:
Kvasac izdrobiti, pomiješati sa mlakom vodom i dodati kašičicu šećera, pa ostaviti da se aktivira. Kada se kvasac aktivira dodati so i brašno, pa kutlačom zamijesiti glatko tijesto.
Tijesto dobro izlupati i ostaviti desetak minuta da naraste.
U posudu za prženje sipati ulje, pa staviti da se zagrije. Kašikom vaditi uštipke i pržiti na umjerenoj temepraturi. Vodite računa da se ravnomjerno isprže sa svih strana.
Vadite uštipke na papirni ubrus, kako bi upio višak ulja. Uštipke služite tople, a jednako su dobri i hladni.
Možete ih jesti sa slatkim ili slanim nadjevom, ili ih posuti šećerom u prahu, prenosi Krstarica.