Za svakog vjernika hadž je poseban doživljaj. Nermin Hankić iz Slovenije kaže da je za njega to bila i najveća želja u životu koja mu se ispunila Allahovom dž.š. voljom ove godine.

- Prvi put sam na hadžu. Prošle godine obavio sam, jer sam htio da se pripremim i da vidim kako to izgleda kada je manja gužva. Imao sam želju da obavim umru i hadž i te dove su mi uslišane, nemam više želja dunjalučkih - kaže Hankić, koji je jedan od velikih vakifa Islamske zajednice u Sloveniji.

U razgovoru za agenciju MINA u Mekki, u hotelu u kojem su smještene ovogodišnje hadžije iz Bosne i Hercegovine, Hankić je poručio da sve u životu, pa i kada je riječ o vjeri, kreće iz kuće.

Cijeli život, zajedno sa svojim ocem, radio je i trudio se, a taj trud je krunisan činjenicom da je postao jedan od vakifa koji svoju imovinu daje u trajno dobro.

- Sve kreće iz kuće. Prvo treba čvrste temelje postaviti, a kada imamo čvrste temelje, mi zidamo velike zgrade. Tako je i za sve ostalo. Biti vakif može biti svako, ali ne daje ko ima, nego ko je naučio - kazao je Hankić.

Dodaje da je davanje u ime Boga ustvari najbolja investicija, jer to što dajemo, ustvari, dajemo sebi.

- Ja to zamišljam kao kupovinu ulaznica za džennet, zato smo i ovdje. A, svaki insan koji je zadovoljan je najbogatiji čovjek na svijetu. Svaki čovjek je dužan da pripremi svoju porodicu da bude zadovoljna onim što ima. Pozitivan čovjek, gdje god da bude, njemu je uvijek sve pozitivno. Na tome se treba raditi - kaže Hankić.

Ovaj budući hadžija posebne riječi hvale ima za organizaciju hadža, vodiće, ali i sve koji su došli kako bi hadžijama olakšali obavljanje pete islamske dužnosti.

U Sloveniji, kako kaže, vjerski život je značajno poboljšan od kako je na poziciji bio bivši predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji muftija Nedžad-ef. Grabus.

- Naglo su se vremena promijenila u Sloveniji. Nama džematlijama puno je olakšao muftija Grabus, nismo se mogli ispoljavati u vjeri, jer nisu druge vjere razumjele našu vjeru. Sada je sve to bolje, lakše, ljepše - kaže Hankić, koji poručuje da Islamsku zajednicu i džemate treba uvijek podržati.