Interventna policija u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu ispalila je suzavac i koristila vodene topove kako bi rastjerala demonstrante ispred Kongresa, prije nego što su zastupnici u srijedu u Senatu zemlje dali početno odobrenje za reforme kojima se smanjuje budžet.
Demonstranti - koji kažu da će mjere povrijediti milione Argentinaca - bacali su benzinske bombe i kamenje, zapalivši jedan automobil.

Izvještava se o brojnim povrijeđenima, a lokalni mediji opisali su scenu kao "ratište".
Paket reformi, koji je predložio desničarski predsjednik Javier Milei za oživljavanje posrnule privrede zemlje, uključuje proglašavanje vanrednog ekonomskog stanja, rezanje penzija i smanjenje radničkih prava.

Mjerama se protive ljevičarske političke stranke, radnički sindikati i društvene organizacije.


No prijedlog, koji je u početku bio izjednačen sa 36-36 u Senatu, preliminarno je usvojen u srijedu nakon što je predsjednica Doma, potpredsjednica Victoria Villarruel, prekinula neriješen rezultat.

- Za one Argentince koji pate, koji čekaju, koji ne žele vidjeti da im djeca napuštaju zemlju... moj glas je potvrdan - rekla je potpredsjednica i čelnica Senata Villaruel nakon što je prekinula neriješen rezultat.

Prijedlog zakona od 328 članova sada će se razmatrati tačku po tačku prije nego što se očekuje potpuno odobrenje u četvrtak.
Zatim će se vratiti u donji dom za konačni nastavak, prenose agencije.