Na današnjoj sjednici Regulatorne komisije za energiju u FBiH (FERK) odobren je prijedlog Elektroprivrede BiH kojim će cijena električne energije biti povećana za 10 posto.

Poskupljenje će početi od 1. augusta.

Tim povodom kontaktirali smo generalnog direktora Elektroprivrede BiH Sanela Buljubašića koji je za Hayat.ba kazao da već dugo vremena prodajne cijene nisu u skladu sa proizvodnim cijenama.

- Ja sam bio u FERK-u prošli put na sjednici, kao i danas. Mi govorimo o usklađivanju proizvodnih cijena sa prodajnim cijenama. To je konstatovano na prošloj sjednici FERK-a. Naše prodajne cijene nisu u skladu sa proizvodnim cijenama, odnosno da su proizvodne cijene daleko veće, i da to već traje više godina. Mi moramo usklađivati naše prodajne cijene sa proizvodnim cijenama da bismo očuvali stabilnost energetskog sektora - rekao je.

Buljubašić za Hayat.ba o poskupljenju struje: Troškovi su rasli, morali smo...

Kada je riječ o udaru na džepove građana, u ionako teškom vremenu inflacije, Buljubašić ističe da su bili prinuđeni na ovaj korak.

- Kada govorimo o udaru na džepove građana, nominalnost je da kada imate ulazne troškove koji iz godine u godinu su rasli, povećavaju se, a čak su se i prethodne godine povećavali, morate voditi računa da obezbijedite stabilnost kako biste održavali hidroelektrane, termoelektrane, i obezbijedili na taj način uredno snabdijevanje naših kupaca - kaže on za naš portal.