Danas je objavljena prva stručna studija koja govori o posljedicama koje donosi prijedlog zakona kojim se reguliše zabrana rada nedjeljom na prostoru FBiH.

Ovaj zakon nedavno je izazvao raspravu u medijima kada je objavljeno da će se prijedlog zakona naći u poslaničkim klupama. Tako su iz opozicije govorili kako je ovo napad na poslodavce jer će samo u jednom dijelu BiH nedjelja biti neradna.

Zbog toga je danas predstavljena stručna studija koja govori o posljedicama prijedloga zakona koji reguliše da nedjelja bude neradni dan u entitetu FBiH. Studiju su predstavili Admir Čvalić, zastupnik u Predstavničkom domu FBiH i ekonmski stručnjak te Benjamin Nurkić, ekspert za ustavno pravo.

-Zakon o unutrašnjoj trgovini BiH ne moze uspostaviti neradnu nedjelju i zato smo nazvali ovo zabrana rada objekata na području 51% BiH. Sada govorim kao istraživač, ovo što se nudi u FBiH nije neradna nedjelja i na kraju će radnici razumjeti da smo govorili istinu. Napominjem ministarstvo trgovine FBiH ne može uspostaviti neradnu nedjelju jer to može samo zakon o radu. Posljedično ovo bi se odnosilo na 5% radnika koji ne bi radili nedjeljom. Smiješna je to cifra obzirom koliko se to najavljuje – kaže Čavalić.

Čavalić ističe da će ovo bit samo teret radnicima koji će raditi prekovremene sate kako bi nadoknadili neradnu nedjelju.

-Ovo će dovesti do pada pregovaračkih moći radnika. Vjerovatno će se teret rada prebaciti na druge radne dane, radnice na kasama će mozda raditi prekovremeni drugim danima. Ovo je loše za male biznise, njih niko ne pita. Ovo je također štetno i za potrošače. Ko su dobitnici ove mjere? Pa to su veliki trgovinaki lanci - kaže Čavalić i dodaje da ne preporučuje uvođenje ove mjere.

Benjamin nurkic, ekspert za ustavno pravo, autor analize:

-Bitno je naglasiti cilj ove zabrane. Zakonodavac u prijedlogu nije naveo ali svrha je poboljšanje i prava radnika. Kada govorimo o pravima radnika i zakonu o radu, on posjeduje alate da se bolje zaštite radnici. Smatramo da ovakva intencija zakonodavca ne korespondira i ne garantuje radnicima da neće raditi nedjeljom. Umjesto uobičajenog radnog dana, radnik može raditi inventuru, čistiti objekat itd. Sam Evropski sud pravde je u presudi, jer je postojala i inicijativa za neradnu nedjelju u cijeloj EU, naglasio da uvođenje neradne nedjelje ne korespondira s poboljšanjem radničkih prava – isitče Nurkić.

(A. Husnić)