Čelnici EU-a sastat će se danas u Bruxellesu kako bi razgovarali o raspodjeli vodećih pozicija u bloku, a čini se da je Ursula von der Leyen na putu za drugi mandat na čelu Evropske komisije.

Čelnici bi službeno trebali objaviti svoje izbore na samitu od 27. do 28. juna, ali čini se da se već pojavljuje konsenzus, javlja AFP.

- Vjerujem da se stvari mogu učinkovito kretati naprijed. Barem je to moja želja i to će biti moj stav u ponedjeljak - rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na kraju samita G7 u Italiji, gdje je razgovarao i s njemačkim Kancelarom Olafom Scholzom i von der Leyen.

Čelnici EU danas o raspodjeli pozicija, von der Leyen spremna za drugi mandat

Sastanak u Bruxellesu počinje u 18.00 po lokalnom vremenu, a njemu će prisustvovati Ursula von der Leyen.

Evropska narodna stranka (EPP) bila je najveći pobjednik izbora za Evropski parlament koji su održani početkom ovog mjeseca, učvrstivši kandidaturu von der Leyen za još pet godina na čelu izvršnog tijela druge najveće svjetske ekonomije.

Druge uloge o kojima će se odlučiti su predsjednik Evropskog vijeća, koje predstavlja države članice i trenutno je na ovoj poziciji Charles Michel, kao i o poziciji visokog predstavnika EU za vanjsku politiku koju trenutno obnaša Josep Borrell.

Druga grupa u parlamentu, socijalisti i demokrati (S&D), ciljaju na mjesto u Vijeću a Antonio Costa, 62-godišnji bivši portugalski premijer, smatra se glavnim kandidatom.

Čelnici EU danas o raspodjeli pozicija, von der Leyen spremna za drugi mandat

Costa je podnio ostavku nakon što je bio upleten u istragu o korupciji, ali čini se da ništa nema od tog slučaja, a diplomati su mišljenja da mu to vjerovatno neće stati na put.

Pozicija visokog predstavnika mogla bi pripasti Kaji Kallas, trenutnoj premijerki Estonije i otvorenoj kritičarki Kremlja, što je snažan signal istoku EU-a, piše Fena.

Predsjednik Evropskog parlamenta je također pozicija o kojoj će se puno govoriti ali o kojem odlučuje zakonodavno tijelo, a ne čelnici. Vjerovatno će sadašnja predsjednica, Roberta Metsola iz EPP-a, dobiti još jedan mandat od dvije ipo godine.