Proizvodnja koksa u Zenici započela je davne 1955. sa četiri manje koksne baterije, koje su 1992. prsetale sa radom. Jedna od baterija koja je u rad puštena 1982., a koja nije radila između 1992. i 2008. je jedna od rijetkih baterija u svijetu koja je ponovo pokrenuta nakon dugog perioda stajanja (16 godina).

ArcelorMittal Zenica ju je vratio u rad 2008. Značajni napori na njenom održavanju u posljednjih deset godina nisu bili dovoljni da joj se produži životni vijek. Tako je rad ove koksne baterije trajno obustavljen 25./26. aprila 2024., što je bio odlučujući trenutak za trajnu obustavu kompletnog pogona Koksara.

Proces obustave rada Koksare prošao je bez ijednog incidenta, te je tim povodnom 5. juna 2024. održana Ceremonija priznanja za životno djelo radnicima koju su učestvovali u procesu obustave rada koksne baterije.

Osim lokalnog menadžmenta, na čelu sa generalnim direktorom Nikhilom Mehtom, događaju su se pridružili putem videopoziva i David M. Fernandez, član GTSO tima koji je učestvovao u procesu; Henri Reding, direktor zdravlja i zaštite na radu u ArcelorMittal Evropa – Dugi proizvodi (AM LPE), Nico Dewachtere, izvršni direktor za operacije u AM LEP; Sanjay Samaddar, generalni direktor AM LPE. U svojim obraćanjima, izrazili su veliku zahvalnost i odali priznanje ovom vrijednom i posvećenom timu.

Tokom Ceremonije, prikazan je video o radu na Koksari, kao trajna uspomena na ovaj pogon i njene radnike.

Generalni direktor Nikhil Mehta, zajedno sa predsjednikom Sindikata AMZ Rašidom Fetićem, direktorom Koksare Azeminom Sarajlićem i menadžerima, je radnicima uručio medalje i prigodne nagrade, navode iz ArcelorMittal Zenica.