Gotovi su izbori za novi saziv Evropskog parlamenta i nakon prvih izlaznih rezultata čini se da su najveći gubitnici radikalno lijeve stranke dok se osjeti vidljiv rast politčke, možda i radiklane desnice što je najvidljivije u Njemačkoj. U Francuskoj predsjednik Macron je zbog lošeg rezultata svoje stranke raspustio i nacionalni Parlament i sad Francusku čekaju novi izbori. Kakve se lekcije i značenja mogu izvući iz ovih rezultata i kako možemo vidjeti daljenje kretanje evropske politike prema sebi, regionu, ali i svijetu pitali smo Haruna Ceru, politologa i političkog analitičara.

- Najprije, čini se da je predsjednik Macron napravio ishitren korak jer svjedočimo po prvi put u historiji Francuske da su parlamentarni izbori najavljeni nakon evropskih, a ne kao dosad, nakon predsjedničkih. Dakle, u tom smislu malo je neshvatljiv potez predsjednika Macrona i čini se da je Njemačka to malo bolje izvela, posebno što njihova desnica više raste. Ono što postaje vidljivo je da sve krize poput one migrantske, ali i zelenih politika i socijalnih politka utiču na lijevi političlki spektar i da je konačno vrijeme da oni kažu šta dalje. Grupacija koju karakteriziramo kao tradicionalisti i koji su možda više centar desno nego samo desno je opet odnijela najviše glasova. Gubici liberala 23 mjesta i zelenih 19 su podaci koji traže odgovor i priprmeme novih strategija za ove političke grupacije. Činjenica da su najveći skok u desnom političkom spektur doživjele Njemačka i Austrija. Pri tome, u Njemačkoj je omladina od 18 do 30 godina najviše glasla za tvrdu desnu stranke Afd. - naglašava Harun Cero, pocrtavajući da se ti rezultati još uvijek doživljavaju kao neki vid bunta mladih i zahtjeva da njihove vlade rade više na pitanjima socijalne i migrantske politike.


- Ipak, ako ćemo nešto pozitivno izdvojiti to je činjenica da je EPP grupacija dakle centar desno zadržala primat, a da su ostale desne radikalne stranke ipak nejedinstvene među sobom u odnosu na politke prema Kini i Rusiji, prema vanjskoj i unutrašnjoj politici tako da je to naša sreća. Ukoliko bi se sve ekstremno dsničarske partije ujedinile u jednoj desničarskoj platformi bili bi druga najjača snaga u EU parlamentu i bez njih se onda ništa ne bi moglo riješiti - opominje Harun Cero i naglašava da će zbog potreba velikih zemalja da se organiziraju prema ovim rezultatima, naša domovina sada biti zadržana na nekim nižim nivoima komunikacije u smislu daljnjih razgovora o pristupu EU.

O tome šta dalje možemo očekivati te kako će rezultat HDZ-a uticati na daljnju podršku BiH ka EU integracijama, saznajte u ostatku ovog razgovora koji donosi relevantne procjene o tome šta se desilo sa EU na ovim izborima i kako će izgledati njena bliža budućnost.

(B.Z.F.)