Četiri američka univerzitetska predavača su u bolnici nakon što ih je nepoznati napadač izbo u javnom parku u Kini, prenosi BBC.

Instruktori sa koledža Cornell u Iowi povrijeđeni su u "ozbiljnom incidentu" tokom dnevne posjete parku u provinciji Jilin, na sjeveru Kine, navodi se u izjavi koledža. Predstavnik Iowe, Adam Zabner, rekao je da je njegov brat David bio jedan od četvorice povrijeđenih u incidentu, koji je opisao kao ubod nožem.

Rekao je da je grupa jučer posjetila lokalni hram kada ih je napao muškarac s nožem. Zabner je rekao da je njegov brat izboden u ruku u parku Beishan i da se oporavlja u bolnici. "Još nije pušten jutros, ali je dobro", rekao je za CBS News.

Brza cenzura na kineskom internetu

Glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je za BBC da su svjesni izvještaja o incidentu s ubodom nožem u Jilinu, ali nisu mogli pružiti više informacija. Koledž Cornell je rekao da su četiri instruktora predavala "u sklopu partnerstva sa univerzitetom u Kini". Grupu je u trenutku posjeta parku pratila članica Beihua univerziteta.

Kineske vlasti još nisu reagirale na incident, ali slike nakon napada brzo su podijeljene na društvenim mrežama. Na slikama koje kruže čini se da se vidi najmanje troje ljudi koji krvare i leže na tlu. Međutim, incident je brzo cenzuriran na kineskom internetu.


Pretrage pojmova poput "stranci Jilin" nisu dale rezultate unatoč tome što je taj pojam bio u trendu na Weibu. Korisnici interneta su umjesto toga pribjegavali raspravama pod srodnim temama dok su neki tražili više informacija o incidentu. Također je bilo malo izvještaja o incidentu u kineskim državnim medijima.

Napeti diplomatski odnosi

Zabner je rekao da je njegov brat, doktorant sa Univerziteta Tufts, već prije posjetio Kinu i da je bio na svom drugom putovanju u zemlju s koledžom Cornell.

Usred napetih diplomatskih odnosa, Peking i Washington su u posljednje vrijeme nastojali obnoviti razmjenu među ljudima. Kineski predsjednik Xi Jinping najavio je plan za pozivanje 50.000 mladih Amerikanaca u Kinu u sljedećih pet godina, dok kineski diplomati kažu da je savjetodavno upozorenje za putovanja koje je izdao američki State Department obeshrabrilo Amerikance od odlaska u Kinu, prenosi Hina.