4 jednostavna trika za pečenje pite: Jedan je ključan da uvijek bude hrkava

Ukoliko ne pravite pitu toliko često ili nemate iskustva, može se desiti i da vam ne uspije, da kore budu suhe, popucaju ili fil u njima ostane nepečen.

Zbog toga bi trebalo da primijenite nekoliko savjeta i trikova kako bi se na vašoj trpezi uvek našla savršeno uvijena, ispečena i poslužena kraljica slanih posluženja – pita.

1.Držite kore pod vlažnom krpom

Kore bi trebalo da budu hladne kada se pita pravi, pa ukoliko ste ih držali u zamrzivaču, ostavite ih u toku noći da se odlede u frižideru.

Kada otvorite pakovanje, dok pripremate pitu, ostatak kora držite pod vlažnom krpom, jer se one veoma brzo suše, a onda i pucaju.

2. Izbjegavate masnoću
Osim ako nije neka od fit verzija pite, gdje se vodi računa da se masnoća svede na minimum, sve ostale vrste pita zahijtevaju masnoću, bilo da je ona mast, puter, suncokretovo ili maslinovo ulje. Ako želite ukusnu pitu, ovaj korak ne bi trebalo da preskačete.

Četiri jednostavna trika za pečenje pite: Jedan je ključan da uvijek bude hrskava

2.Stavljate je u zagrijanu rernu

Trik koji primenjuju iskusni kuhari, kako fil u pitama ne bi ostao sirov, a kore izgorjele, jeste da se pita stavi u hladnu rernu, a onda uključi prikladna temeperatura za pečenje.

3.Ne siječete je prije pečenja

Nestrpljivima će ovaj korak posebno biti od koristi, jer pita ne bi trebalo da se seče vrela, kako odjednom ne bi splasnula.

Isijecite je prije pečenja, pa će tokom pečenja kroz rezove izlaziti višak pare, što će pomoći ravnomjernom pečenju.