Svi imamo svoju omiljenu stranu rendeta koju najčešće koristimo. Bilo da volite klasičnu stranu za ribanje, koja je savršena za pretvaranje bloka sira u hrpu finih, naribanih komadića, ili onu finiju stranu za nježno posipanje parmezana po tjestenini, svaki kuhinjski majstor ima svoj način.

No, jeste li ikada razmišljali o uskoj strani rendeta s horizontalnim prorezima? Ona često ostaje zanemarena i mnogi od nas se pitaju čemu zapravo služi. Poznata je pod različitim imenima – od „strane s oštricom“ do „mandoline“, a neki je čak zovu „WTF strana“, s obzirom na to koliko je njezina svrha nejasna.

Jedna korisnica Instagrama, poznata kao @jjwthebadhair, nedavno je podijelila video svog partnera koji otkriva pravu svrhu ove strane ribeža: rezanje sira. U videu, njen partner demonstrira kako pritiskom bloka sira gore-dolje po oštrici dobiva savršene, jednake kriške sira.

I nije pogriješio. Prema blogu Marthe Stewart, široki horizontalni prorezi na ribežu dizajnirani su upravo za rezanje. Iako možda nisu tako učinkoviti kao mandolina ili oštar nož, savršeni su za brzo rezanje sira ili povrća poput krastavaca. Također su idealni za stvaranje širokih strugotina tvrdih i polutvrdih sireva, savršenih za ukrašavanje jela od tjestenine ili salata.