U posljednjih nekoliko sedmica, potrošači su suočeni s iznenađujućim rastom cijena voća i povrća na tržištu, što je izazvalo zabrinutost i pitanja o uzrocima ovog dramatičnog porasta.

Primjerice, cijena malina i borovnica dosegnula je nevjerovatnih 24 KM po kilogramu, dok su jagode i trešnje, koje su obično početkom sezone bile dostupne po nižoj cijeni, sada iznenađujuće skupe, dosežući 9 i 10 KM po kilogramu, što je znatno više nego prošle godine kada su se prodavale po cijeni od šest maraka.

Analizirajući situaciju na tržištu, stručnjaci ističu nekoliko faktora koji doprinose ovom naglom porastu cijena. Sušno vrijeme u nekim dijelovima zemlje smanjilo je proizvodnju voća i povrća, što je rezultiralo manjom ponudom na tržištu. Osim toga, globalni trendovi, kao što su promjene u klimi i povećana potražnja, također su utjecali na cijene, čineći ih nestabilnima i podložnima fluktuacijama.

Kada je riječ o ostalom voću i povrću, situacija nije mnogo bolja. Krastavac se prodaje po cijeni od 6 KM, krompir 2 do 3 KM, luk 3 KM, bijeli luk čak 12 KM, mrkva 4 KM, kupus raštika 5 KM, kupus mladi 2 KM, tikvice 3 KM, a celer doseže čak 10 maraka.

Što se tiče lubenica, one su dostupne po cijeni od 2 KM po kilogramu, no važno je napomenuti da se radi o uvoznom voću, budući da domaća proizvodnja još nije pristigla na tržište.

Dok potrošači pokušavaju prilagoditi svoje budžete novim cijenama voća i povrća, mnogi se nadaju da će situacija uskoro postati povoljnija. Ipak, do tada, brojni će biti prisiljeni razmotriti alternative i prilagoditi svoje prehrambene navike kako bi se nosili s ovim izazovima na tržištu.