Na Međuvladinoj konferenciji Evropske unije i Crne Gore, koja je održana 26. juna u Briselu, usvojen je Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima vladavine prava (IBAR), čime su odmrznuti pregovori o EU članstvu te države.

Crna Gora, koja je već 12 godina u pregovaračkom procesu za ulazak u evropski blok, usvajanjem IBAR-a je izašla iz višegodišnjeg zastoja u pregovorima, javlja Radio Slobodna Evropa.

Uz IBAR, crnogorskoj Vladi u Briselu predstavljena su i završna mjerila za zatvaranje poglavlja koja bi vodila kraju pregovaračkog procesa za ulazak u EU.

Belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib je rekla da je tokom nedavne posjete Podgorici vidjela odlučnost crnogorskih građana i vlasti za ubrzanje integracija.

EU kako je dodala, očekuje da Crna Gora nastavi jačanje nezavisnosti sudstva, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi je rekao da je današnja Međuvladina konferencija pokazatelj da je EU spremna za dalje proširenje.

On je rekao da je proces pristupanja zasnovan na zaslugama dodajući da je potrebna kontinuirana politička volja da se nastavi evropski put Crne Gore.

Kazao je i da Mađarska, koja preuzima predsjedavanje Evropskom unijom, ima ambiciozan plan kada je riječ o procesu proširenja.

- Očekujem da će Crna Gora u narednih šest mjeseci moći da zatvori veliki broj poglavlja - kazao je.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je Crna Gora čekala “punih 11 godina” da ostvari ovaj rezultat.

- Od juna 2017. godine prošlo je sedam godina da nismo vidjeli ni centimetar progresa. Naš put je bio defacto zaustavljen - dodao je.

Najavio je da će narednih 18 do 24 mjeseci biti u znaku tehničkog napretka.

- To je jako težak, sizifovski posao. Nadamo se da će parlament nastaviti da ima razumijevanja i da nas gura prema istom cilju - rekao je Spajić.

Zaključio je da danas dobre vijesti nije dobila samo Crna Gora, već cijeli Zapadni Balkan.