Roze granule znatno skuplje nego klasična kuhinjska so osvojile su mnoge, a sve zbog tvrdnji da pomažu u očuvanju zdravlja, prije svega, jer sadrže 84 dragocjena minerala neophodna tijelu.
Roze granule
Stidljivo u odnosu na sav taj marketing oko himalajske soli, povremeno do nas stigne i vijest da na Himalajima zapravo nema solana i da so koju papreno plaćamo dolazi iz Poljske i sa drugih mjesta, da je sve zabluda i da novac dajemo za tek nešto korisnih minerala u tragovima, prenosi Zadovoljna.rs.
Budući da postoji toliko vrsta soli, od morske, preko havajske, do himalajske, logično je pitanje koja je so najbolja. U svima njima osnovni sastojak je natrijum hlorid, samo male količine drugih supstanci variraju, pišu na sajtu ScienceBasedMedicine.
Roze himalajska so je, dakle, hemijski slična kuhinjskoj soli. Sadrži do 98 procenata natrijum hlorida. Ostatak čine minerali u tragovima, kao što su kalijum, magnezijum i kalcijum i oni toj soli daju svetloroze nijansu i specifičan ukus.
Ali što se tiče zdravstvenih koristi, pošto sadrži oko 98 procenata natrijum hlorida, to znači da ova so ima samo oko dva procenta minerala. S obzirom na relativno ograničene količine tih supstanci u količini soli koju inače konzumiramo, malo je vjerovatno da to može da nam pruži bilo kakve značajne zdravstvene koristi, piše MedicalNewsToday.
Pritom, tvrdnje da himalajska so ima manje natrijuma od kuhinjske su također upitne. Kako je navedeno, obje imaju približno 98 procenata natrijum hlorida. Ali roze so obično je u većim kristalima od kuhinjske soli, pa tehnički može da sadrži manje natrijuma po kašičici.
Neki vjeruju i da roze so može da pomogne tijelu da postigne optimalnu ravnotežu tečnosti i spriječi dehidraciju. Istina je da je natrijum neophodan za održavanje odgovarajućeg balansa tečnosti u tijelu. Međutim, to važi za natrijum i iz drugih izvora isto kao i za roze himalajsku so.
S druge strane, kod himalajske soli treba paziti na unos joda. Jod je mineral koji je telu potreban za održavanje pravilne funkcije štitne žlijezde i metabolizma ćelija. Veliki izvori joda su riba, morski plodovi, mliječni proizvodi i jaja. Jodirana kuhinjska so je još jedan uobičajeni izvor ovog minerala, a himalajska so sadrži manje joda od kuhinjske.
Uprkos tome što roze himalajska so sadrži samo male količine dodatnih minerala, mnogi ljudi i dalje tvrde da ima brojne zdravstvene prednosti.
Navodne zdravstvene prednosti himalajske soli: pomaže kod respiratornih bolesti, balansira pH vrednost u tijelu, smanjuje znakove starenja, poboljšava kvalitet sna, reguliše šećer u krvi, povećava libido.
Istina je da većinu ovih tvrdnji ne može da podrži neko ozbiljno istraživanje. Recimo, slane sobe kao tretman za razne plućne bolesti možda mogu da budu od neke koristi, ali generalno potrebno je rigoroznije istraživanje da bi se ispitala njihova efikasnost, piše HealthLine.
S druge strane, neke od ovih tvrdnji su zapravo samo uobičajeni efekti natrijum hlorida u tijelu, tako da ćete ove prednosti imati od bilo koje vrste soli. Na primjer, istraživači su otkrili da ishrana sa veoma malo soli može da izazove probleme sa spavanjem, te je jasno da je adekvatna količina soli neophodna za kvalitetan san. Međutim, u studiji nije ispitivana roze himalajska so, te je to vjerovatno efekat natrijum hlorida iz bilo koje soli.