Dio programa kulturno-vjerske manifestacije „Dani Ajvatovice“ su predavanja o aktuelnim društvenim, političkim i kulturnim temama, a na tragu te ideje, Medžlis Islamske zajednice Jajce večeras je bio domaćin tribine „Bosna i Hercegovine kao žrtva geopolitičke raspodjele“.

U okviru tribine je govorio dr. Jahja Muhasilović.

- Zanimljivo je da većinu stanovnika Bosne i Hercegovine zanimaju teme geopolitičkog karaktera, jer osjećaju realnost Bosne i Hercegovine koja je prisutna kroz historiju. Riječ je o tome da smo konstantno na vjetrometini geopolitike iz više razloga. Primarno je to zbog našeg položaja i bogatstava koje Bosne i Hercegovina ima - rekao je dr. Muhasilović.

Podsjetio je na činjenicu da je historiju Bosne i Hercegovine, što je to i slučaj i u današnje vrijeme, obilježilo nadmetanje velikih geopolitičkih aktera za utjecaj na ovom prostoru.

- Ovo što se intenzivno dešava zadnjih godina u Bosni i Hercegovini je razvlašćivanje partiotskih snaga i mislim da je bitno da naš narod shvati koji su razlozi svega toga, kako bi se moglo adekvatno odgovoriti na sve izazove koji nas čekaju, jer će naša država vjerovatno i u budućnosti biti zanimljiva geopolitičkim nadmetanjima - istakao je dr. Muhasilović.

Tribina je drugi od četiri sadržaja koja se u okviru „Dana Ajvatovice“ realizuju na području Medžlisa Jajce, a prema riječima glavnog imama Zehrudin-ef. Hadžića, značajno je da struka govori o ovakvim temama.

- Nema tabu tema, što pokazuju i programi manifestacije 'Dani Ajvatovice'. Svi trebamo govoriti o svemu, ali naravno struka je ta koja govori, a mi pratimo. Kada postoji praznina, onda treba svako na svoj način pomoći da se to kompenzira, a ovo je jedan od načina kompenziranja kada je riječ o ovoj tematici - ocijenio je efendija Hadžić.

Prethodno su aktivisti Mreže mladih MIZ Jajce skupa sa predstavnicima Medžlisa i „Merhameta“ posjetili Udruženje „Vodopad Ljubavi“.

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Jajce će još biti predstavljena knjiga „Melun“ Envera Čolakovića, a bit će realizovan i program ispraćaja konjanika.