-Osim toga, premijerka je živa i zdrava, ali je šokirana incidentom - stoji u saopćenju. Frederiksen je odvedena u bolnicu na pregled nakon incidenta kasno jučer.

Svjedok napada: Čovjek se snažno zabio u rame premijerke, pala je na bok

Dva svjedoka opisala su napad u Kopenhagenu za lokalne novine BT.

-Čovjek je išao iz suprotnog smjera i snažno joj se zabio u rame, zbog čega je pala na bok - rekao je jedan očevidac.

Rekli su da premijerka nije udarila o tlo, iako se radilo o "jakom guranju", te da je sjela u obližnji kafić da se pribere. Svi službeni događaji premijerke danas su otkazani, saopćio je njezin ured.

Napadač će biti priveden pred sud u Kopenhagenu
Danska policija saopćila je da će se 39-godišnji muškarac pojaviti pred sucem zbog preliminarnog ispitivanja u vezi s napadom na premijerku. Policija je rekla da će muškarac biti doveden pred gradski sud u Kopenhagenu na ispitivanje oko 13 sati, ali nije dala druge detalje.
Frederiksen nije imala vanjskih znakova povrede nakon napada, rekao je za Reuters Soren Kjergaard, koji radi kao konobar u centru Kopenhagena.

On je vidio kako premijerku odvodi osiguranje.

Policija nije ništa rekla o motivima napadača, kao ni je li bio naoružan

Ni policija ni ured premijerke nisu rekli ništa o motivima napadača, a nisu naveli ni je li nosio oružje. Napad se dogodio dva dana prije izlaska Danaca na birališta zbog izbora za Evropski parlament, javlja Hina.

Prije mjesec dana tri su njemačka političara napadnuta, a novi su se napadi dogodili ranije ove sedmice. Nekoliko čelnika EU osudilo je incident koji se dogodio samo tri sedmice nakon što je slovački premijer Robert Fico teško povrijeđen u pokušaju atentata.