O uspješnosti sankcija, razlozima i ciljevima ovog 14tog paketa,ovog puta usmjerene i na ukupnu rusku ekonomiju ali i 116 pojedinaca, te neprekidnim napadima Izraela na pojas Gaze, razgovarali smo sa vojnim analitičarem Dejanom Džebićem.

„Čim govorimo o 14tom paketu sankcija znamo da se radi o vrlo složenom sistemu sankcija i prepoznajemo da je povezanost svijeta, a posebno zemalja Evropske Unije kroz energetski, privredni ali i svaki drugi sektor sa Ruskom Federacijom zaista bila vrlo jasna i jaka. Naravno, sankcije kao oružje jesu efikasne ali u zavisnosti od zemlje i načina na koji ih provodi. To je oružje koje na dugoročne staze daje potrebne efekte. Ipak, svi dosadašnji paketi sankcija prema Rusiji su se na neki način uspjevali bajpasirati kroz države koje čine blisko susjedstvo Ruske Federacije. Mi smo imali slučajeve da smo tokom prošlog mjeseca dobili izvještaj da je npr izvoz elektroničke opreme iz zemlaja zapadne Evrope za osamdedeset puta povećan u zemlje poput Kazahstana ili Azerbejdžana. Dakle, to nisu tržišta koja imaju tu vrstu potreba, već se radi o narudžbama preko posrednika. Ruske kompanije i dalje integrišu čipove, elektroniku i sve ostale potrebe i tehnologije preko svojih saveznika ili čak ne preko saveznike nego preko zemalja koje u tome vide priliku za svoij profit“, naglašava i objašnjava Dean Džebić razloge zašto su još uvijek potrebni novi inovirani paketi sankcija prema Ruskoj Federaciji u namjeri demokrtatskih zemnalja da umanje njenu sposobnost i kapacitet da ona i dalje vrši agresiju na Ukrajinu.

„Ono što je novo je da ovaj paket sankcija obuhvata i dio energetskog potencijala Ruskje Federacije jer je zabilježeno da na neka tržišta i dalje nesmetano teče ruski plin i nafta. Ovo je pokazalo da se ne smije i ne može biti naivan i misliti da su sankcije provedene i hermetičke. Nemoguće je hermetički zatvoriti državu kao što je Ruska Federacija, posebno zbog evro-azijskog tržišta koje je za Rusku Federaciju primarno još iz vremene koje je predhodilo napadu na Ukrajinu. S druge strane, zabilježeni su i slučajevi da ruski brodovi koji prevoze vrstu sirovine koja se prodaja u zemljama EU negdje na pučini bivaju sačekane od drugih brodova pa se tako i tu pretovara roba da bi se plovila država koje su formalno uvele sankcije koristila kao plovila koja potom prevoze te robe nazad u zemlje EU“, konstatuje Dean Džebić prezentirajući samo neke od načina na koje je Ruska Federacija do sada uspješno izbjegavala sankcije a što je pokriveno 14tim setom sankcija koji sad onemogućava transport i pretovar sirovina.

Dean Džebić za DD BiH: Uvode se sveobuhvatne sankcije sa ciljem poraza Rusije u Ukrajini

„Poseban segment ovog paketa je onemogućavanje finasiranja politčkih strnaka koje djeluju u EU novcem iz Kremlja. Tako je sada tokom izbora za evropski parlament prezentirano mnoštvo dokaza da su stranke većinom iz ekstremne desnice poput Fidesa Orbana iz Mađarske ili Le Penove iz Francuske i cijeli niz drugih euroskeptičnih stranaka preko zajedničkih računa dobivale sredstva za izbornu kampanju. Dakle, stvarno se pokušavaju istisnuti repovi koji nisu pokriveni predhodnim sankcijama, jer je evidentno ukoliko želite nanijeti poraz Rusiji u srazu sa svim njenim kapacitetima i mogućnostima potreban je sveobuhvatan pristup. Zato ove sankcije više pokrivaju i druge oblasti a ne samo sigurnosne“ potvrđuje Dean Džebić, napominjujći da svijet nema stvarne niti tačne repere koliko i kakvo je stanje ekonomije Rusije tako da nije moguće jasno znati koliko njenoj ekonomiji štete ove sankcije.

O ovim ali i drugim važnim elementima sankcija ali i tome šta zaista premijer Izraela Benjamin Netanyahu želi postići u Gazi i kako je moguće zaustaviti taj rat, saznajte gledajući kompletan razgovor koji je danas u „Dobar dan BiH“ sa Deanom Džebićem vodila naša Amira Jablan.