Sigurno ste čuli za hemoglobin, no znate li koja je njegova funkcija u organizmu? Riječ je o proteinu koji daje boju crvenim krvnim ćelijama i raznosi kisik od pluća prema svim ćelijama u organizmu. Važan sastojak hemoglobina je željezo.
Hemoglobin može biti nizak kod osoba koje imaju manjak nutrijenata, kod onih koji boluju od bubrežnih bolesti i raka, kod trudnica i tokom menstruacije.

Stoga je upravo za te grupe ljudi, naročito za žene, veoma važno da konzumiraju namirnice koje obiluju željezom.
Kako biste podigli nivo hemoglobina i osnažili krv, obogatite svoju prehranu voćem i povrćem. Ono, između ostalog, obiluje i vitaminom C - vitaminom koji poboljšava apsorpciju željeza u krvi. Ovih deset namirnica daju odličnu krvnu sliku: nar ili šipak, lubenica, cvekla, grožđice, murva ili dud, sušene hurme i šljive, kaki jabuka, sjemenke tikve i mahunarke. Naša gošća je direktorica Transfuziologije u Sarajevu, prim. dr. Aida Đozo. Iskoristite priliku i doktorici postavite pitanje, link ispod teksta vodi vas do naše pitalice.

(S. M.)