Dvije tragedije dogodile su se u Sredozemnom moru. Do jedne je došlo na istočnomediteranskoj ruti, sa desetinama migranata nestalih iz Turske. Druga se desila u centralnom Mediteranu, a preživjeli su se iskrcali na Lampeduzi (Italija).

Zbog prevrtanja jedrilice kojom su plovili kod Kalabrije, nestalo je 66 migranata. Prema riječima svjedoka, među nestalima je najmanje 26 djece. Trgovački brod je prvi prišao u pomoć i prebacio 12 preživjelih u jedinicu obalske straže koja je potom pristala u Ročela Jonika. Među njima je bila i žena koja je kasnije umrla.

Nastavlja se potraga za nestalim migrantima, koji su bili na brodu koji je proteklih dana isplovio iz Turske. Na njemu su bili ljudi iz Iraka, Irana i Sirije, prenose mediji.

-Razgovarala sam sa momkom koji je izgubio djevojku. Preživjeli su govorili o 66 nestalih osoba, uključujući najmanje 26 djece, od kojih su neka stara samo par mjeseci. Čitave porodice su nestale. Napustili su Tursku prije 8 dana. Rekli su da putuju bez prsluka za spasavanje i da neki čamci nisu stali da im pomognu - rekla je Šakila Mohamadi, interkulturalni posrednik Ljekara bez granica, nakon razgovora sa preživjelima.

Preživeli su rekli da su čuli eksploziju, a onda je brod potonuo.

10 mrtvih na drugom brodu

Jedrenjak nevladine organizacije Nadir stigao je na Lampeduzu i dovukao brod od osam metara sa 10 leševa. Ovo su žrtve još jednog brodoloma. Sve su to muškarci, od 18 do 30 godina, sa crtama lica koje izgledaju kao da su iz Bangladeša ili Pakistana. Na doku je bio i gradonačelnik Lampeduze Filipo Manino, koji je čekao dolazak broda koji je spasio 55 migranata.

Sve u svemu, na brodu je bila 61 osoba - objašnjava nevladina organizacija Reskship, 10 tijela je pronađeno u donjem dijelu trupa. Tim je takođe intervenisao sjekirom kako bi pristupio unutrašnjosti čamca.

Prema riječima preživelih, 61 osoba je napustila Zuvaru, u Libiji, dva dana ranije. Polovina njih je došla iz Bangladeša, dok su drugi došli iz Pakistana, Sirije i Egipta: put su platili oko 3.500 dolara.