Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da izborni uvjeti nisu uopće poboljšani u odnosu na decembarske, a da je dokaz tome što su u Beogradu na lokalnim izborima glasali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.


-Izborni uslovi nisu nimalo poboljšani, a to su pokazali i izbori u nedjelju. To nisu bili izbori. Unaprijed je bila krađa i samo se potvrđuje ono što smo mi, koji nismo učestvovali, tvrdili i rekli - istaknuo je Đilas, prenosi Beta.

On je naglasio da se dokazalo da možda "opozicija i može da dobije većinu glasova kao što je bio slučaj u Beogradu 17. decembra, ili sada u Nišu, ali ne može da ima vlast, jer Srpska napredna stranka neda tu vlast".

-Zato moramo da se borimo za izborne uslove koji građanima omogućavaju da slobodno iskažu svoju volju, slobodnim medijima i sređenim biračkim spiskom moguće je doći do promjena. I garantiram da bi u takvoj situaciji SNS od onih 1.800.000 osvojenih prije šest mjeseci, osvojila upola manje - podvukao je Đilas.

On je naglasio da se mora zakonom regulirati i sistem kapilarnih glasova jer je to klasični pritisak i kupovina glasača.

- Kapilarni glasovi su način za legalizaciju pritiska na birače i kupovinu glasova. Onaj za paket, onaj pod pritiskom, onaj zbog posla. To mora da stane. Mora da se sredi birački spisak, a ne da imamo situaciju da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić glasaju u Beogradu na lokalnim izborima - zaključio je Đilas.