Tuttlingen, grad na jugozapadu Njemačke poznat po svojoj medicinskoj industriji, dom je mnogim uspješnim ljudima. Među njima se ističe Dino Kolak, Bosanac koji već više od trideset godina živi u ovom gradu i uspješno vodi svoju građevinsku kompaniju.

Kada je prvi put stigao u Njemačku, suočio se s brojnim izazovima. Novi jezik, nova kultura i drugačiji način života nisu ga spriječili da slijedi svoje snove. S mnogo rada i upornosti, osnovao je svoju građevinsku kompaniju koja danas zapošljava dvadesetak radnika. Njegova kompanija specijalizirana je za izgradnju i renoviranje stambenih i poslovnih objekata, a poznata je po visokoj kvaliteti svojih usluga i zadovoljstvu svojih klijenata.

No, Dino Kolak nije zaboravio svoje korijene. Nedavno je investirao u svoj rodni grad Olovo u Bosni i Hercegovini, gdje je sagradio modernu zgradu s 28 stanova.

Prije osam mjeseci, Dino je odlučio proširiti svoje poslovanje i otvorio restoran s bosanskom kuhinjom u centru Tuttlingena. Restoran, koji zapošljava devet radnika, brzo je postao popularno mjesto okupljanja za mnoge Bosance i Hercegovce koji žive u gradu.

Iznenađujuće, interes za restoran pokazali su i mnogi Nijemci, koji su se oduševili bosanskim specijalitetima, posebno ćevapima.

Njegova priča je inspiracija mnogima – dokaz da je, uz trud i predanost, moguće ostvariti svoje snove, bez obzira na početne prepreke. Kroz svoj rad i doprinos zajednici, ovaj Bosanac je postao važan dio Tuttlingena, grada koji je sada njegov dom.

Emisiju "U tuđoj avliji" gledajte u subotu na kanalu Hayat 2 u 21 sat.