Policija manjeg bh. entiteta RS pozvala je direktora Memorijalnog centra Emira Suljagića na saslušane u svojstvu osumnjičenog.

Ovo je na svom X profilu objavio Suljagić navodeći da je osumnjičen zbog 'ugrožavanja sigurnosti'.

-Ovako postupa prema meni @SNSDDodik policija. Sutra moram u Zvornik na ispitivanje za 'ugrožavanje sigurnosti'. Ovako policija bosanskih Srba tretira nesrbe: kao untermensch, bez prava i zakonitog postupka. Ne poznajem ni svog tužitelja. U međuvremenu, pripadnici ove policijske stanice maltretiraju mene i ostale uposlenike Memorijalnog centra Srebrenica, vodeći neslužbene istrage protiv nas – napisao je Suljagić.

Podsjetimo, Suljagić je nedavno saslušan u predmetu u kojem ga je predsjednik Hrvatske republikanske stranke, Slaven Raguž, tužio da podstiče na rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju.

Suljagić je tada naveo da se pokušavaju ušutkati "oni od nas koji se zalažu za očuvanje sjećanja na stravične događaje koji su se desili u Srebrenici i cijeloj Bosni. Ovaj eklatantan napad na naše napore da se sjećamo i odamo počast žrtvama nije samo napad na našu slobodu govora već i namjerno iskrivljavanje historijske istine".