Titula hafiza zavređuje posebno poštovanje. Učenjak je može steći tokom života, pokazujući time da cijeli Kur’an zna napamet. Nije to nimalo jednostavan zadatak. No, za jednog osmogodišnjeg dječaka, ovaj zadatak predstavlja veliko zadovoljstvo.

- Enis Bašić, sin Denisa i Sanele. Upamtite dobro ovo ime. Dječak ima 8 godina i naučio je cijeli Kur’an napamet! Fenomen i biser iz džemata Maljevac u Hrvatskoj! Trenutno u Sarajevu polaže hifz pred Komisijom Rijaseta – piše hafiz Nedim Botić na svom Facebook profilu.

Enis Bašić je rođen u Karlovcu, a živi sa roditeljima na području džemata Maljevac u Hrvatskoj. Završio je 2. razred OŠ “Vladimir Nazor” u Topuskom. Islamsku vjeronauku mu predaje muallima Nejla Muhić. Enis ima fotografsko pamćenje.

- U početku je pamtio brojeve telefona i tablice vozila. A kasnjije su ga surama iz Kur’ana učili roditelji s latiničnog pisma dok nije počeo učiti sufaru. Početkom 2022. počinje učiti sufaru kada još nije ni išao u školu. U junu mjesecu 2022. naučio je Amme džuz i dobio priznanje na Festivalu mektebskih polaznika u Rijeci. Muhaffiz mu je kurra hafiz mr. sc. Aziz ef. Alili pred kojim je učio hifz 2 godine - dodaje.

Na prošlom takmičenju u učenju Kur'ana u Zagrebu za svoj uzrast osvojio je 1. mjesto. Bio je na takmičenju u Albaniji, u Mekki, a sudjelovao je u različitim programima u Ljubljani, Rijeci, Zagrebu i Maljevcu. U prošli petak je džematu Maljevac proučena dova za ispraćaj u Sarajevo na polaganje hafiskog ispita, a Enis je počastio sve prisutne učenjem Kur'ana.

- Uz ponos džamije koju gradimo u Maljevcu na granici, mi imamo i još jedan ponos, a to je Enis koji uskoro postaje najmlađi hafiz u Europi. To su dva naša bereketa, dva naša šerefeta, dvije naše časti i počasti. Allah nam povremeno šalje keramete. Sigurno da su ova dva kerameta kojima nas daruje i stavlja pred nas, džamiju i hafiza, kerameti Džemata Maljevac. Ovim se nama postavlja visok nivo svijesti i podsvijesti, odgovornosti i suodgovornosti, izazova i iskušenja. Elhamdulillah! I pitaju neki zašto gradimo džamiju. Pa kada vidimo Enisa od 8 godina iz Maljevca da je hafiz, mi već kasnimo sa izgradnjom džamije. Džamija i hafiz su kompatibilni. Jedno bez drugog ne idu. To su Allahove blagodati i kerameti. Šućur Allahu! - kazao je u razgovoru imam džemata Maljevac, Admir ef. Muhić.