Dvogodišnji umjetnik iz Njemačke, mališan po imenu Loran Švarc možda je najnovija svjetska senzacija. Svojom apstraktnom umjetnošću osvaja svijet,a njegove slike se prodaju za čak sedam hiljada dolara.

Loranov talenat je otkriven tokom porodičnog odmora u Italiji u jesen 2023. godine i to tako što je hotel u kome su odsjeli imao sobu za slikanje, a dječak satima nije mogao da se odvoji od boja i četkica i izađe iz nje. Nakon toga, njegov talenat pretočen u slike stvorene akrilnim bojama, privlače pažnju ne samo običnih ljudi, već i iskusnih kolekcionara.

Loranov talenat je otkriven tokom porodičnog odmora u Italiji u jesen 2023. godine i to tako što je hotel u kome su odseli imao sobu za slikanje, a dječak satima nije mogao da se otrgne boja i četkica i izađe iz nje. Nakon toga, njegov talenat pretočen u slike stvorene akrilnim bojama, privlače pažnju ne samo običnih ljudi, već i iskusnih kolekcionara.

Primijetivši sinov dar, dječakova majka Liza Švarc je kod kuće napravila pravi umjetnički atelje za njega i dala sinu na volju da sa platnom i bojama napravi prava mala – velika čuda.

Od tada, Loran nije mogao da se izvuče iz ateljea, provodeći sate i stvarajući svoje jedinstvene apstrakcije.

-Djela su apstraktna i ono što je neobično jeste to kako u njih integriše uočljive figure koje nam ljudi često pominju i zbog čega su toliko popularni - rekla je dječakova majka.

Ona je dodala da porodica nema za cilj da zaradi od talenta svog sina i da sva sredstva od prodaje slika prebacuje na njegov lični račun kako bi mogao da upravlja njima kada postane punoljetan.



Više od 30 hiljada korisnika prati rad mladog umjetnika na Instagramu, a neke od njegovih slika predstavljene su na prestižnom sajmu umjetnosti “Art Muc” u Minhenu u Njemačkoj.

Kolekcionari iz različitih zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Bahame, pokazali su interesovanje za Loranov rad, a neke svoje umjetničke radove prodao je za čak sedam hiljada dolara.

Njegov rad bi se uskoro mogao pojaviti u galeriji u Njujorku u Americi.