Ponovo se aktuelizirala tema četvrtog delgata u Domu naroda BiH. Ako se bude ponovo birao delegta to će se desiti izvlačenjem što znači da kandidati SNSD i PDP-A imaju podjednake šanse da budu izabrani o ovaj Dom.

Večeras smo u emisiji 'Istraga sedmice' govorili na ovu temu sa našim gostom Branislavom Borenovićem, predsjednik PDP-a.

-Oni, odnosno vlast u RS je formalno su za ulazak u EU, a rade sve da ne budemo članica EU. Mislim da Dodik ima strah od te iste EU. Mislim da se on odmah sjeti Ive Sanadera koji je bio neprikosnoveni vladar dok se Hrvatska nije približila EU. I mi ćemo se morati tako boriti protiv koruptivnih političara te da će moratiti biti sasječena. Ključni politički faktotri imaju strah od Evrope – navodi Borenović.

Opet se aktualizirala tema četvrtog delegata u Domu naroda BiH. U slučaju da se bude ponovo birao delegat, to bi sada bilo izvlačenjem. Borenović ističe da bi izbor njihovog delegata donio tektonske promjene našoj zemlji.

-To je suštinski tektonski poremećaj, ali onaj pozitivni poremećaj. To znači da je pravda spora ali dostižna. Naš listić znači da imamo isto glasova kao i SNSD i da se ide na žrijebanje što znači da se može promijeniti Vijeće ministara, a što znači da je Dodik smjenjiv. Prije mu je SDA dala tog 4. delegata a sada SDP čime je postao neprikosnoven političar. U slučaju izbora našeg delegata Dodik će se umiljiti i biti miran. Isto tako će se moći desiti prekompozicija vlasti - kaže Borenović.

Ponovo su SAD uvele sankcije pojedincima al i i firma koje su povezane sa vlastima u manjem bh. entitetu RS. O tome kako sankcije utiču na sankcionisane govorio je Borenović.

-U političkom smislu sankcije su svakako bitnije. Taj delgat može da promijeni poziciju vlasti i da se upravlja procesima na jedan sasvim drugi način. U početku su se smijali sankcijama govoreći da niko to neće trpiti od njih. To je udar na pojedince, ali i firme koje će trpiti ogromne štete a koje su povezane sa tim ljudima u vlasti RS ali i vlasti BiH – ističe Borenović.