Doktorica Nicola Strickland svoj je odmor na otoku Tobagu zamislila kao opuštajući odmor na rajskoj destinaciji poznatoj po bijelim pješčanim plažama i egzotičnoj atmosferi.

Već prvog dana boravka odmor joj se pretvorio u pravu noćnu moru.

Želeći istražiti prirodu i pronaći školjke i koralje na bijelom pijesku, ova doktorica je naišla na plod koji je izgledao poput jabuke, a zapravo je pripadao stablu Hippomane mancinella.

S prijateljicom odlučila je probati voće, ali nakon nekoliko zalogaja počela je osjećati jaku ljutinu u grlu. Simptomi su se brzo pogoršali, a doktorica uskoro više skoro nije mogla gutati.

Hippomane mancinella je drvo koje se nalazi na raznim lokacijama u Sjevernoj i Južnoj Americi, kao i na Karibima i poznato je kao jedno od najopasnijih stabala na svijetu. Biljka je poznata po svojim izrazito otrovnim plodovima koji mogu izazvati ozbiljne povrede pa čak i smrt.

Na području Latinske Amerike drvo je zbog svoje otrovnosti poznato po nazivom arbol de la muerte odnosno drvo smrti i arbol del diablo ili vražje drvo. A drvo je toliko otrovno da je zapisano i u Guinesovoj knjizi rekorda, a na područjima gdje dolaze turisti, označeno je crvenim znakom X kao upozorenje da se ne smije jesti njegov primamljiv plod oblika jabuke koji izaziva gušenje. Plod je zelene boje, i zelenkasto-žut kad je zreo.


Drvetu se opasno približavati i za vrijeme dok pada kiša jer stajanje ispod njega može izazvati reakcije na otrov, a sok njegovog ploda izaziva opekline gdje god padne na kožu. Ovo drvo naraste do 15 metara visine.

Srećom, dr. Strickland i njena prijateljica preživjele su zahvaljujući brzoj reakciji i činjenici da nisu puno pojele ploda, već samo komadić. Ova doktorica je svoje iskustvo podijelila u britanskom medicinskom časopisu, ističući ozbiljnost opasnosti koju predstavlja ovo drvo. Institut za hranu i poljoprivredne nauke Floride upozorava da čak i svaki kontakt s dijelom ovog stabla može biti koban.

Međutim, postoji i druga strana ovog stabla, ono se koristi kao jedna od glavnih linija obrane od erozije plaža u Srednjoj Americi, a karipski stolari otkrili su tajnu sigurnog uklanjanja otrova iz drva sušenjem na suncu, prenosi Espreso. Ova priča jasno ukazuje na opasnosti koje mogu vrebati i na najljepšim destinacijama te na važnost opreza i opreza prilikom istraživanja divljine i konzumacije nepoznate hrane, piše Jutarnji List.