Osim dobro znanog crvenog ajvara sve je popularniji i bijeli. Da, dobro ste čulu postoji i bijeli ajvar. Domaćice su polidile za receptom za pripremu ovog delikatesa koji ima nevjerovatan ukus. I za njegovu pripremu se koristi paprika, ali umjesto bijele uzima se ona žuta zbog čega ajvar ima svijetlu boju.

Sastojci:
4 kg žutih mesnatih paprika
5 kg patlidžana
1 l ulja
1,5 dl sirćeta
150 g senfa
2 kašike šećera
100 g soli

Priprema:

Patlidžan i papriku dobro operite, osušite pa ispecite na roštilju ili u rerni. Ispečene paprike i patlidžane ostavite u poklopljenoj posudi da se ohlade kako bi se lakše očistite. Paprike oljuštite i očistite od sjemenki, pa stavite u cediljku da se dobro iscijede. Patlidžan ogulite. Iscijeđene paprike i patlidžan sameljite na mašini za meso.