Iako je utakmica bila sa nedjelje na ponedjeljak vrijedilo je ustati rano i gledati drugu utakmicu finala NBA lige između Boston Celticsa i Dallas Mavericksa.
Boston je i ovog puta slavio protiv Dallasa i poveo sa 2:0 u seriji. Dok je mogao, Luka Dončić je vukao svoju ekipu, ali on ne može sam jer mu je nedostajala podrška saigrača prije svega Kayriea Irvinga koji je i u drugom meču odigrao ispod svojih mogućnosti.

- Da, nisu izgubili nijednu utakmicu od maja, zar ne? Da, vrući su. I to ne samo na putu, već i kod kuće. Moramo da zaštitimo sada naše utakmice u našoj dvorani, i to je to. Moramo da pronađemo način, da gradimo našu odbranu. Naša odbrana nas je dovela u poziciju da pobijedimo ali nažalost, naš napad nam nije pomogao. Mislim da smo izgubili previse lopti i tu i ja snosim dio krivice - rekao je Luka Dončić nakon meča u kojem je ubacio 32 poena.

A da je širina u igri jako bitna u ovom finalu pokazuje se u ekipi Bostona jer uvijek iskoči u prvi plan neko drugi. Sinoć je to bio Jrue Holiday koji je bio najbolji strijelac Celticsa sa 26 poena. Naravno uz pomoć Jaysona Tatuma i Jaylena Browna.

- Čovječe, volim svoje saigrače. Jako su mi pomogli da ostvarim dobru partiju. Mislim da je ovo bila vitalna pobjeda za naš tim i naše navijače. Odbranili smo naš dom i sada rasterećeni idemo u Dallas. Nije ovo bila naša najbolja šuterska noć posebno za tri poena ali smo timskom igrom naročito u odbrani dobili ovaj susret - izjavio je nakon meča junak Celticsa Jrue Holiday.

Holiday je bio junak Milwaukee Bucksa 2021 na putu do njihovog naslova prvaka. Nakon tradea u Portland za Lillarda, uključio se i Boston i doveo ovog sjajnog igrača u posljednjem trenutku što se pokazalo kroz cijelu sezonu kao pametan potez.

Naredna utakmica, treća po redu igra se u Dallasu u noći sa četvrtka na petak u 2 sata i 30 minuta ujutro. Boston juri svoj 18. naslov prvaka čime bi pobjegli Lakersima za jedan trofej dok je Dallas jedini svoj prsten osvojio 2011. godine pod vodstvom legendarnog Njemca Dirka Nowitzkog.
(K. Priganica)