Jučerašnja hitna sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine sazvana je na zahtjev kluba Bošnjaka uz samo jednu tačku dnevnog reda – da se neustavni zakoni ne mogu naći na dnevnom redu sjednica Doma. Ipak, klub Srba je jednoglasno, a klub Hrvata sa četiri glasa odbio ovaj zahtjev. O ovom ishodu i njegovom značaju za ukupan rad Doma naroda razgovarali smo sa Dženanom Đonlagićem, delegatom Doma naroda u PSBiH koji je pojasnio razloge sazivanja ove sjednice.

- Željeli smo da sve što dolazi na Dom naorda treba proći kroz Ustavno-pravnu komisiju koja treba da odluči da li nešto što dolazi na dnevni red jeste ili nije u skladu sa principima Ustava BiH. Sjetit ćete se da smo prije dva mejseca dobili u okviru hitne procedure u kojoj ne treba mišljenje Ustavno – pravne komisije zakon o Ustavnom sudu, koji je neustavan i u potpunosti razvaljuje postojeći Ustavni sud BiH. Naravno, to se zakonom ne može rješavati jer se radi o Ustavu ali je zahvaljujući trenutnom poslovniku i glasovima SNSD-a i HDZ-a uvršteno na dnevni red što je dupla crvena linija preko koje se ne može prijeći. Mi smo tražili od njih da to ne rade, ali su oni ostali uporni u tome jer je to njihov politčki cilj – da promijene ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine preko Ustavnog suda. Ja nikad neću moći pristati na to da se u Parlamentu BiH nađe sadržaj zakona koji ruši Ustavni sud Bosne i Hercegovine jer kao što znate zastupnici i delegati kada polažu zakletvu da preuzmu mandat kažu da će poštovat Ustav Bosne i Hercegovine -napominje Dženan Đonlagić i podsjeća da je i rezultat ovog glasanja potvrdio političko zajedništvo i strateško djelovanje poltika Dragana Čovića i Milorada Dodika što nije ništa novo.

„Mi čak sad imamo i jednu težu situaciju jer su kadrovi tih politika Čovića i Dodika ušli u institucije, ovladili njima i drže mehanizme u svojim rukama. SDP je dao četvrtog delegata u Domu naroda SNSD-u iako smo upozoravali da se to ne radi i na taj način dat je mehanizam SNSD-u da svaki zakon prolazi ili ne zahvaljujući samo njima tj. Miloradu Dodiku. On sad ima punu kontrolu nad tim i to će tako ostati do kraja ovog mandata“, objašnjava Dženan Đonlagić.


Dodaje da uz to državna vlast ne radi ništa.
- U ovom trenutku u parlamentarnim klupama ne postoji zakon koji treba doći iz ovog Vijeća ministara. Dakle, ništa se ne dešava i od marta nemamo usvojen ni jedan reformski zakon, a mi još uvijek nemamo ni pregovarački okvir niti datum pregovora.S druge strane, Ukrajina i Moldavija su vrlo blizu da završe svoje preuzete obaveze. Mi vidimo da je aktuelni saziv Vijeća ministara u potpunom ćorsokaku i mislim da je ova godina potpuno izgubljena jer će sad EU ići na svoje izbore. Vlast je dakle u potpunosti prokockala 2024 godinu - opominje Dženan Đonlagić.

Pogledajte i ostatak ovog vrlo direktnog razgovora koji detektira i naredne probleme i izazove sa kojima će se susresti naša domovina.
(B.Z.F.)