Svaka osoba je barem jednom u životu zadobila blage opekotine uzrokovane neopreznim izlaganjem suncu. Nakon opekotina slijedi perutanje i ljuštenje kože i veoma je važno da u tom periodu na kožu pazite još više.

Koristite kremu

Potreba da rukama otklonite mrtvu kožu je velika, ali nikako nemojte to raditi. Svako ubrzano uklanjanje izgorjele kože može usporiti proces regeneracije. Najbolje je dozvoliti koži da sama „uradi piling“ i oslobodi se mrtvih ćelija kože. Koristite hidratantne kreme i losione, koji će nahraniti kožu, ili med.

Proces pilinga može trajati dva-četiri dana nakon što crvenilo od opekotina ne nestane ili poslije sedam dana, u zavisnosti od težine opekotina. Nažalost, piling izgorjele kože se ne može spriječiti. Važno je da redovno koristite kreme sa zaštitnim faktorom i izbjegnete opekotine od sunca.

Nahranite kožu

Ljuštenje kože ima određenu svrhu. Na ovaj način vaše tijelo uklanja ćelije kože oštećene UV zracima sunca. Još jedna dobra vijest je da možete ubrzati proces liječenja nekim od preparata koje već imate kod kuće.

Koristite hidratantne kreme i losione, koji će nahraniti kožu, ili med. Također, možete koristiti ovsene pahuljice natopljene u mlijeku i hladne obloge - peškir natopite obranim mlijekom ili zelenim čajem.