Žučna kesa je rezervoar žuči, a naš organizam svakog dana izluči otprilike 600 do 1.000 mililitara žuči. Igra veoma važnu ulogu – djeluje kao emulgator koji velike masne čestice rastapa na manje kako bi ih organizam mogao resorbovati u crijevima. Da nema žuči, ne bi bilo moguće djelovanje lipaze, odnosno resorpcije masti u našim crijevima.

Žučna kesa se prazni nakon što pojedemo određeni obrok. Što je obrok masniji, ona se prazni više.

Najčešći problem žučne kese je prisustvo kamenca, tzv. holelitijaza. Veliki broj stanovnika u Evropi, ali i u Sjevernoj Americi ima taj problem.

Kamenac u žuči karakteriše bol ispod desnog rebarnog luka u najvećem broju slučajeva, šireći se u desnoj plećki, desnom ramenu. Prisutni su i simptomi poput nadutosti, povraćanja, temperatura i mnogi drugi.

Ljudi izbjegavaju odlazak ljekaru dok to ne traje tri-četiri dana. Svaki bol ispod desnog rebarnog luka duži od šest sati je veoma alarmantan i signalizira da je upaljena žučna kesa.

„Nije neko uzalud davno govorio: 'Jedno jaje snagu daje', ali nije rekao dva jajeta, nego jedno“, rekao je dr. Adnan Šatrović, specijalista opće hirurgije.

U nastavku poslušajte gostovanje dr. Adnana Šatrovića, specijaliste opće hirurgije u „Anatomiji života“.