Vlast u Bosni i Hercegovini hvali se rekordnim prihodima. Dok se državna i entitetske kase pune narodnim novcem, stanovnici ne znaju kuda njihov novac odlazi.

Rekordna inflacija donijela je i rekordne prihode. Država se bogati, a građani su sve siromašniji. Što i ne čudi jer s rastom cijena rastu i porezi. Poreske uprave RS i FBiH, kao i Uprava za indirektno oporezivanje BiH, u prvih pet mjeseci ove godine prikupile su rekordne iznose od poreza.

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2024. godine iznosili su 4 milijarde i 497 miliona KM i veći su za 407 miliona KM ili 9,95 posto u odnosu na isti period 2023. godine, kada su iznosili 4 milijarde i 90 miliona KM.

I Poreska uprava FBiH objavila je službene podatke o uplati javnih prihoda od januara do maja. Ukupno su prikupljene 3.309.495.402 KM, što je za 9,19 posto više nego u istom periodu 2023. godine. I ti su prihodi rekordni, to se podrazumijeva.

Poreska uprava RS je u isto vrijeme na račun javnih prihoda prikupila 1,723 milijarde maraka, što je za 244,5 miliona KM ili 17 posto više u odnosu na isti period prošle godine, pri čemu je naplata doprinosa već premašila milijardu maraka. Najveći iznos prikupljenih prihoda, čak 73 posto, odnosi na one od PDV.

Uprkos rekordnom ubiranju poreza u BiH, ekonomski napredak i povećanje životnog standarda građana ostaju neostvareni. Prihodi su značajno porasli u prvih pet mjeseci 2024. godine, što se može pripisati kako inflaciji te prilivu novca iz dijaspore tako i povećanju iznosa najniže plaće u RS-u.

Međutim, građani ne vide korist od ovog povećanja jer se prikupljeni višak novca troši na pokrivanje budžetskih rupa, a ne na poboljšanje njihovog životnog standarda. Novčanici su im sve prazniji i prazniji, dobar dio ono malo građana koji su i bili srednji sloj klizi prema siromaštvu, ali svu situaciju posmatraju uz “gromoglasnu” šutnju. Inflacija se nastavlja, plaće i penzije su podignute za određeni postotak, ali uveliko nedovoljan kako bi amortizovao manji dio inflacije, piše Večernji list BiH.