Kraljice zime - debeljuškaste krofne mnogima su najdraži desert, a pošto i mi slijedimo trendove, u nastavku vam donosimo recept za jednostavne dubai krofne koje će vas osvojiti već na prvi zalogaj.

Dubai krofne - sastojci:


50 dag glatkog brašna + brašno za valjanje tijesta
2 jaja
1 kocka svježeg kvasca (4 dag)
5 dag šećera + 1 mala kašika za kvasac
8 dag putera
2 dl toplog mlijeka + 3 velike kašike za kvasac
1 dl kiselog vrhnja
4 velike kašike ruma
prstohvat soli
1 litra ulja za prženje
šećer u prahu za posipavanje

Za punjenje:


200 g kadaifa
200 g namaza od pistacija
kašika putera

Dubai krofne - priprema:

Jednu malu kašiku šećera i tri velike kašike mlijeka pomiješajte u zdjelici i lagano zagrijte. Izmrvite kvasac u toplu mješavinu mlijeka i šećera pa dobro promiješajte kašikom dok se kvasac ne otopi.

Zatim pospite jednom velikom kašikom glatkog brašna i ostavite kvasac da se diže. U veliku zdjelu uspite brašno. Poželjno je da zdjela bude prostrana jer će se tijesto dizati u njoj.

Napravite rupicu u brašnu pa u nju stavite dignuti kvasac. Kuhačom ga umiješajte u brašno, a ako želite, nakon toga tijesto možete obrađivati i mikserom.

Nakon što ste umiješali kvasac, u smjesu dodajte mlako mlijeko, otopljeni puter (također mlak), kiselo vrhnje sobne temperature, jaja, rum, šećer i prstohvat soli.

Mikserom (ili ručno kuhačom) dobro sjedinite sve sastojke. Smjesa mora biti glatka i sjajna. Zatim pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto na toplom da se diže sat vremena.

Nakon dizanja istresite tijesto na pobrašnjenu površinu. Zatim brašnom pospite i gornji dio. Razvaljajte tijesto pobrašnjenim valjkom na debljinu od otprilike 1.5 centimetara.

Oštri okrugli kalup (promjer po želji, ovisno o tome želite li velike ili male krofne) ili čašu tankog ruba umočite u brašno pa izrezujte okrugle oblike. Ostavite ih da se dižu 30 minuta.

U veliku i dublju zdjelu ulijte litru ulja. Zagrijte ulje na visokoj temperaturi, a potom smanjite temperaturu na srednju jačinu. Pažljivo spuštajte okrugle komade tijesta na vruće ulje. Kada stavite tijesto u ulje, pokrijte zdjelu poklopcem.

Kada je prva strana pečena (mora biti zlatne boje), lagano viljuškom ili drvenom kuhačom preokrenite krafnu na drugu stranu i tu stranu pecite bez poklapanja zdjele. Prilikom pečenja nemojte previše dirati krofne u ulju jer ćete tako izgubiti svijetli obruč.

Krofne pažljivo vadite iz ulja i stavljajte ih jednu pored druge (nikako jednu na drugu) na tepsiju obloženu papirnatim ubrusima koji će upiti višak masnoće.

Na malo putera prepržite kadaif pa ga pomiješajte s domaćom kremom od pistacije. Ohlađene krofne punite nadjevom pomoću kašike, piše Zadovoljna.hr.