Ljeto 2024. godine u Bosni i Hercegovini trebalo bi biti nešto svježije u odnosu na ljeto prošle godine, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.

Raspoloživi produkti za dugoročnu prognozu ukazuju da bi na prostoru Bosne i Hercegovine srednja temperatura zraka tokom ljeta 2024. godine (period 1. juni - 31. august) trebala biti viša u odnosu na normalu za period 1981-2010. godina.

Vjerovatnoća ostvarenja ove prognoze je velika i iznosi oko 70 posto, napominju iz FHMZ-a.

Prema raspoloživim podacima, najveća pozitivna odstupanja u odnosu na normalu očekuju se u mjesecu julu na sjevernim područjima zemlje. U navedenom periodu nisu isključeni kraći periodi s prodorima svježijih zračnih masa, sa sjevera Evrope.

Broj očekivanih toplih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 61, a na području južne Hercegovine prognozira se oko 86 toplih dana.

Prognoza padavina, u odnosu na prognozu temperature zraka, za ovako dugo razdoblje je složenija i manje pouzdana. Stoga, prognozu padavina za predstojeće ljeto treba uzeti s većom dozom rezerve.

Dugoročna vremenska prognoza: Evo kakvo nas ljeto očekuje

Prognozirane ukupne količine padavina tokom ljeta 2024. godine, trebale bi biti manje u odnosu prosječne sume tokom ljetnog perioda. U centralnom i sjevernom dijelu zemlje, naročito u planinskim i pretplaninskim područjima količine padavina bi mogle biti u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Duži sušni periodi su izvjesniji na jugu zemlje, ali trenutno nije moguće utvrditi okvirno vrijeme pojave istih, dodaje se.

-Što se tiče prognoze vremena za ljeto, postoji određeni konsenzus na numeričkim prognozama. Cijeli skup modela Copernicus službe za klimatske promjene (C3S) ukazuje na to da bi ljeto 2024. godine u većem dijelu regije, bilo toplije do znatno toplije u odnosu na klimatološki period 1991.-2020. No, unatoč toplijoj sezoni, to ne znači da neće biti povremenih kraćih hladnijih perioda. No, u cjelini veći dio ljeta bi trebao biti topliji od prosjeka, a toplinom bi se posebno isticali juli i posebno august. Dakle, prema sadašnjim pokazateljima drugi dio ljeta bi bio još topliji od prvoga. Kako budemo išli prema drugom dijelu ljeta, jači su signali za sušnije razdoblje - kazao je ranije meteorolog Nedim Sladić.