Tužno je gledati na sve to šta se dešava u Srebrenici, znajući jedne i druge, znam da nose ljubav prema Srebrenici kao i inat da u tom gradu ne pobijede politike koje negiraju genocid i čine nam svo ovo zlo od genocida do danas.
Ovo je za Hayat.ba kazao Ćamil Duraković, potpredsjednik bh. entiteta RS i bivši načelnik Općine Srebrenica, komentirajući nepostojanje dogovora da u Srebrenici probosanske stranke na predstojećim izborima imaju jednog kandidata.

Podsjećamo da je Hamdiju Fejzića, koji je prvi zvanično potvrdio svoju kandidaturu kao nezavisni kandidat, podržala Stranka demokratske akcije, a isto je uradila jučer i Socijaldemokratska partija BiH nakon sjednice Predsjedništva.
Ranije se Muhamed Avdić odlučio kandidovati za poziciju načelnika Srebrenice nakon podrške SDP-a, DF-a, NiP-a i Naprijed.

- Sentimentalno mi je govoriti o Srebrenici, u njoj sam rođen, tamo sam preživio genocid.
Nažalost, došli smo u poziciju, zbog neslaganja lokalnih političkih aktera, gdje se na individualnom nivou dolazi do nekih prepucavanja, koja su višak i bespotrebna. Vjerujem da svi ti ljudi imaju političke pameti da se čim prije izađe iz toga i da se okrenemo nečemu šta nam slijedi. Da se okupimo i pozovemo građane Srebrenice da se izborimo protiv politika koje žele promijeniti naziv opštine Srebrenica, koje mijenjaju nazive ulica po Srebrenici i čine sve da negiraju našu prošlost i postojanje na tim prostorima – rekao nam je Duraković.
Vjeruje da će to, na kraju, i prevladati.

- Teško je gledati da uporedo s politikama koje destruktivno utiču na Srebrenicu i na sve oko Srebrenice, još vidimo i nas da se između sebe previremo oko nekih stvari koje su više privatne nego kolektivne prirode. Moramo se izdići iznad individualnog i okrenuti se nadstranačkom, nadindividualnom i natpolitičkom djelovanju kako bismo svi zajedno doprinijeli. Bit ću dio tog pozitivnog procesa. Vidio sam da je SDP najavio da će podržati nezavisnog kandidata, SDA je stala iza tog kandidata. Svaka negativna strelica ispaljena prema tom kandidatu čini svima nama štetu. Vrijeme je da se okupimo oko te priče i krenemo naprijed kako bismo uspjeli ove izbore u oktobru dobiti – rekao je Duraković za Hayat.ba.
On je na početku bio izabran kao koordinator procesa da u Srebrenici bude jedan kandidat probosanskih stranaka za načelnika.

- To mi je ponuđeno na početku, prije kandidiranja bilo koga. Sve politčke stranke u Srebrenici su me pozvale da koordiniram procesom jer sam nestranačka osoba, da okupimo sve probosanske stranke da djelujemo zajedno. To sam i pokušao, održali smo sastanke u većini stranaka i svi smo imali stav da imamo jednog kandidata. Kada su pojedinci krenuli izlaziti sa svojim ambicijama ja sam se povukao. Ponovo se nudim da se uključim da pomognemo da ovu priču oko jednog kandidata izneseno do kraja – poručio je Duraković za Hayat.ba