One koji zagovaraju selektivno zaključenje sporazuma sa Srbijom o ustanovljenju "dvojnog državljanstva" treba pitati zašto, recimo, Austrija, Holandija, baltičke zemlje itd., ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo.

Piše: Novak Adžić, Predsjednik Crnogorske evropske partije

Primjerice, u Austriji da bi neko lice postalo austrijski državljanin mora se prvo odreci državljanstva druge države ako ga ima. Odricanje od postojećeg državljanstva je u Austriji uslov za sticanje austrijakog državljanstva. Drugim riječima, Austrija ima strogi zakon o državljanstvu sasvim razumljivo.

Razumljivo je i opravdano zašto Crna Gora ima Zakon o crnogorskom državljanstvu koji spada u tvrđe zakone u uporednoj praksi. I odredbe Ustava o crnogorskom državljanstvu (član 12) ne mogu se promijeniti ako za njih ne bude u Skupštini glasalo dvije trećine poslanika i ako ta odluka ne bi bila potvrđena na obaveznom referendumu građana na kome za nju mora da glasa najmanje tri petine (60 odsto) svih upisanih birača u birački spisak. A član 10 istog Zakona je normirao prijem u crnogorsko državljanstvo i to je povoljno za našu dijasporu. Da ga ne citiram sada, samo molim da ga pročitate pažljivo.

Dvojnom državljanstvu sa Srbijom odlučno se suprostaviti: To bi bio suicid za Crnu Goru

Nama iz CEP-a je jasno zašto se insistira na zaključenju sporazuma o dvojnom drzavljanstvu između Crne Gore i Srbije. To su prevashodno politički, nacionalni, ali i brojni drugi motivi onih koji to zagovaraju.

Oni koji insistiraju na tome hoće to u esenciji radi izvođenja etničkog, nacionalnog i politickog inžinjeringa i sa namjerom da se tako utiče i omogući da državljani Srbije glasaju na izborima u Crnoj Gori. Jer ako bi se, recimo, zaključio zamišljeni sporazum o "dvojnom državljanstvu" između Crne Gore i Srbije, tada bi državljani Srbije, ne odričući se srpskog državljanstva, stekli crnogorsko državljanstvo, te na osnovu njega oni bi mogli da prijave prebivaliste u Crnoj Gori i nakon dvije godine bili bi upisani u birački spisak i stekli aktivno i pasivno biračko pravo kao i sva politička i druga prava.

Znači, u tom slučaju oni bi stekli pravo da učestvuju i odlučuju u izboru vlasti u Crnoj Gori na izborima. Ta namjera je jasna i zato smo mi iz Crnogorske evropske partije odlučno protivni tom prijedlogu da se zaključi ugovor o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i Srbije.


Crna Gora mora zaštititi svoj interes kao populaciono mala država, đe bi svaka demografska promjena nastala na osnovu potencijalnog sporazuma o "dvojnom državljanstvu" mogla dovesti do drastične promjene strukture biračkog tijela i bitno tako uticala na izbore u Crnoj Gori.

Član 45 Ustava je jasan, on govori o biračkom pravu i nijedan zakon ne može biti u koliziji sa Ustavom. Ne smijemo dozvoliti da nam neko drugi bira na izborima vlast u Crnoj Gori, i da ima aktivno i pasivno biračko pravo a ne ispunjava uslove prrdvidjene Zakonom o crnogorskom državljanstvu. Standard u Evropakoj uniji je takav da svaka njena država članica suvereno, samostalno uređuje u svojoj državi pitanje državljanstva. Ne postoji pravna obaveza da tako bude, već je to suvereno pravo svake države članice. Ne dopustimo suicid Crne Gore i legalno i legitimno se suprotstavimo, a to je stav ubjedljive većine svih suverenistickih snaga, ovom nakaznom prijedlogu čiji je cilj destrukcija Crne Gore i rušenje rezultata referenduma od 21. maja 2006. godine.

Ne, mi to nećemo, mi legalno se tome protivimo, jer smatramo da bi bi ako bi to bilo drugačije to bilo uvod u smrt Crne Gore, a to ne smijemo dopustiti.

Živjela vječno Gora. Sve za Crnu Goru, Crnu Goru ni za što!