U jednoj od najupečatljivijih priča iz svijeta automobilske kolekcionarstva, bosanski entuzijast automobila, poznat samo kao Džebo Dizdarević odbio je nevjerovatnu ponudu od 40.000 eura za svoj rijetki mercedes oldtimer.

Ovaj 40-godišnji automobil, kojeg Emir ljubomorno čuva već dugi niz godina, postao je predmet interesovanja mnogih kolekcionara i ljubitelja starinskih vozila širom Evrope.

Mercedes, model iz 1984. godine, nalazi se u izuzetno dobrom stanju zahvaljujući Emiru koji je godinama posvećeno radio na njegovom održavanju i restauraciji.

“Ovaj automobil za mene nije samo vozilo, već dio historije i uspomena,” rekao je Emir za lokalne medije.

“Cijena ne može zamijeniti emocije i trud uložen u očuvanje ovog dragulja.”

Ponuda od 40.000 eura stigla je od njemačkog kolekcionara koji je čuo za Džebinu kolekciju i bio spreman platiti značajan iznos za ovaj rijetki primjerak. Ipak, Džebo je bio nepokolebljiv u svojoj odluci. “Novac dolazi i odlazi, ali ovakav mercedes je nezamjenjiv. Možda je vrijedan i više, ali za mene je neprocjenjiv,” izjavio je.

Ova priča je inspiracija mnogima koji cijene vrijednost starinskih automobila, ne samo u materijalnom smislu, već i kao dio kulturne baštine. U svijetu gdje novac često diktira odluke, Džebo je pokazao da postoji nešto vrijednije – ljubav i strast prema očuvanju istorije.

Pogledajte kakav unikat se krije u Krajini, mjesto Šturlić.