U džematu Liezen, Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji (IZBA), sinoć je, uoči današnjeg otvorenja džamije, održana večer Kur’ana i proučen mevlud.
Prisutnima je dobrodošlicu poželio Sakib-ef. Zekan, imam džemata Liezen.

- Svaki petak je mubarek, ali večerašnja noć je posebno mubarek, jer večeras krunišemo naš trud i rad“, poručio je, između ostalog, Sakib-ef Zekan, poselamivši brojne zvanice, imame IZBA, te goste učače - hafiza Hamza-ef. Lavića, hafiza Ahmed-ef. Hašića, hafiza Ahmed-ef. Alilija, kao i gosta vaiza prof. dr. Rifet-ef. Šahinovića.

U govoru efendija Zekan je podsjetio i na proces izgradnje džamije, brojne izazove sa kojima se ovaj džemat suočavao.

- Ovaj centar je naš ponos. I zaista se imamo čime ponositi. Ovo je džemat koji broji oko 150 članova. Ako ovo što smo napravili, a što vidite, nije najbolji vaiz, nije najbolji primjer onoga što smo postigli, onda ne znam šta jeste - kazao je Sakib-ef. Zekan.

Džemat Liezen: Večer Kur'ana i mevlud uoči otvorenja džamije

Posebno je zahvalio svima onima koji su učestvovali u izgradnji džamije, ali i podršci u organizaciji mevluda, kao i sutrašnje svečanosti, te ovom prilikom uručio zahvalnicu predsjedniku Izvršnog odbora džemata Liezen Mujagi Muzaferoviću, za poseban doprinos u izgradnji džamije.

Džemat Liezen: Večer Kur'ana i mevlud uoči otvorenja džamije

Džemat Liezen osnovan je prije 30 godina, a tada, na početku, prisjetio se Sakib-ef. Zekan, bio je sretan kada bi se na džumi pojavilo 15 ljudi. Danas su nove prostorije džamije pune.

Senad-ef. Kusur, glavni imam IZBA, porucio je kako je ovo "dunjalučka nagrada za ono što je urađeno".

Džemat Liezen: Večer Kur'ana i mevlud uoči otvorenja džamije

- Pred nama, u ovoj džamiji, bit će još lijepih događaja, ja sam u to uvjeren. Ova džamija će još vise okupljati dobrih ljudi, koji će to dobro donositi u džamiju, ali i van džamije, u svoje društvo. Naše večerašnje druženje koje je okupilo džematlije i imame iz brojnih austrijskih džemata, dokaz je da je naša Zajednica jedno - poručio je Senad-ef. Kusur.

Vi, ovdje u ovom malom gradu, napravili ste zaista čudo, poručio je okupljenim hafiz dr. Šahinović.

- Iman je proradio u vašim srcima. Zašto je to tako? Zato što niste žalili svoga truda, zato što ste svjesni u kakvom svijetu živimo i što ste svjesni prolaznosti ovoga života - kazao je on.

Ono što čovjeka može spasiti danas, jeste džemat, poručio je prisutnim džematlijama.

- Čvrsto se držite Allahovog uzeta, kaže nam Allah u Kur’anu. To Allahovo uže je u džematu. Islamski učenjaci kada tumače ove riječi, kažu da se svako uže sastoji iz stotinu i stotinu konaca. Bez jednog konca, uže nije čvrsto. Svaki pojedinac je važan i mora se držati džemata. Allah traži od nas da se ne razjedinjujemo - kazao je hafiz Šahinović.

Na kraju je poručio da moramo graditi jake institucije, čuvati naše institucije.

- I džemat je naša institucija. Onoliko koliko budemo čuvali džemat, džemat će čuvati nas - zaključio je on.
Džamija u ovom džematu bit će otvorena danas, 29. juna, s početkom u 11.00 sati.

Džemat Liezen: Večer Kur'ana i mevlud uoči otvorenja džamije
Džemat Liezen: Večer Kur'ana i mevlud uoči otvorenja džamije