Edin Džeko nije igrao u prijateljskom meču protiv Engleske, a dan nakon susreta na St James Parku stiže vijest da dugogodišnji kapiten Zmajeva neće igrati ni u drugom meču junskog okupljanja, odnosno prijateljskom duelu sa Italijom. Reprezentacija BiH na prvom okupljanju pod vodstvom Sergeja Barbareza je izgleda potpuno drugačije u odnosu na ranije. Oprostilo se nekoliko starosjedioca poput Miralema Pjanića i Ibrahima Šehića, dok je Edin Džeko i dalje prisutan.


Barbarezov debi na klupi donio je poraz od Engleske sa 3:0, a Džeko koji je dugogodišnji kapiten Zmajeva nije odigrao ni minut, tačnije cijeli meč je odgledao sa klupe.

Nakon utakmice u Newcastlu tabor reprezentacije BiH se zaputio u Italiju gdje će u nedjelju u Empoliju igrati prijateljski duel sa domaćim Azzurrima, ali u avionu nije bilo Džeke.
Džeko ni protiv aktuelnog prvaka Evrope kao i protiv Engleske neće igrati pošto je napustio okupljanje u dogovoru sa selektorom Barbarezom.
Naime, Džeko se na junskom okupljanju pojavio kako bi prenio svoje iskustvo na mlađe kolege te radi atmosfere i pozitivnog duha u ekipi na samom početku jedne nove ere, piše SportSport.