Edin Terzić (41) više nije trener Borussije Dortmund. Terzić se povlači s mjesta prvog trenera ekipe nakon dvije godine, a sam je zatražio raskid ugovora što je Borussia prihvatila.

Borussiju je Terzić vodio u dva navrata. Prvi put kao privremeni trener od 13. decembra 2020. do 30. juna 2021.

Novi mandat dobio je 23. maja 2022., a minule je sezone izgubio u finalu Lige prvaka od Real Madrida. Na klupi Borussije je u 128 utakmica ostvario 75 pobjeda, 24 remija i 29 poraza. Osvojio je njemački kup 2021. godine, a posebno će biti upamćen po gubljenju naslova prvaka 2023. godine.

Borussia je prošlu sezonu okončala na petom mjestu Bundeslige, no izborila je plasman u Ligu prvaka zbog proširenja takmčenja. Terzić nije bio u najboljim odnosima s veteranom Matsom Hummelsom (35), koji je također mislio napustiti klub po isteku ugovora. Međutim, odlaskom Terzića Hummels bi trebao ostati u klubu. Terzić i Hummels su se posvađali uoči finala Lige prvaka, a navodno je iskusni stoper tražio od uprave da otjera Terzića.

Nakon što je sve postalo zvanično Terzić je poslao poruku navijačima.


- Dragi navijači Borussije, iako me boli trenutno moram vas informisati da danas napuštam ovaj klub. Bila je velika čast voditi ovaj fantistični klub do titule u Kupu i do finala Lige prvaka. Nakon finala na Wembleyju tražio sam od uprave sastanak jer nakon deset godina u BVB-u osjetim da treba restart i da to treba raditi neko drugi. Svi koji me znaju, znaju i to da sam imao razne borbe sa samim sobom zbog ove odluke u toku posljednjih nekoliko sedmica. Iako smo imali diskusije moja osjećanja se nisu promijenila. Uvijek Borussiji Dortmund želim sve najbolje i ovo nije zbogom, nego vidimo se kasnije - rekao je Terzić.