Najbolji dani u godini po vjerovanju muslimana, prvih deset dana zul-hidždžeta, nastupaju večeras nakon akšam namaza.

Muslimani ih koriste za pokajanje, dobrovoljni namaz, post ali i obavljanje hadža i umre i klanje kurbana.

Mnogi vjernici su u nedoumici, jer su to neka od predanja, da li je dozvoljeno u ovih deset dana šišati kosu i rezati nokte.

Sarajevski imam Muhamed ef. Velić razjasnio je na društvenim mrežama ovo pitanje.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

- Večeras od akšama nastupaju zul-hidždžetske noći, njih deset kojima se Uzvišeni Allah u Kur’anu kune, u suri El-Fedžr, pa, eto, nek’ se ima to na umu i vodi računa, u njima ima nešto posebno i veliko čim se Uzvišeni Allah njima kune.

Treba se posvetiti ibadetu u ovim noćima i ovim danima, dobrovoljnim nafilama i postom, a osobito postom treba obilježiti Dan Arefata, a to je 9. dan zul-hidždžeta, jer to je potvrđeni sunnet.

No, isto tako, postoje predaje u kojima se savjetuje onima koji imaju nijet da kolju kurban da u ovih deset dana se sustegnu od rezanja noktiju i šišanja kose (tj. uklanjanja dlaka sa svoga tijela) "identificirajući se" sa hadžijama, koji su muhrimi, kada su u ihramima i između ostaloga ne smiju to raditi. Mnogi ljudi i pitaju u vezi ovoga šta da rade i zašto naši imami šute o tome, a drugi, pak, glasno o tome govore i pozivaju na to.

Evo, zbog čega: mišljenje je i stav hanefijske pravne škole (i jednog dijela malikijske) da onome ko će kurban činiti i žrtvu prinositi nije pokuđeno u ovih deset dana rezati nokte, šišati kosu i uklanjati dlake sa svoga tijela. Jer, analogno, ako nije zabranjen intimni čin, mirisanje i nošenje šivene odjeće - onda nije ni ovo zabranjeno niti pokuđeno činiti.

Zato Islamska zajednica niti njeni imami nisu potencirali ovo pitanje. Ali, ako se neko odluči (ko će klati kurban) da se sustegne rezati nokte i šišati kosu u ovih deset dana, učinit će hajr a isto tako i onaj ko ne bude se ovoga držao, po mišljenju naše hanefijske pravne škole - neće pogriješiti niti učiniti pokuđenost.

Ali, svakako se u ovih deset dana i noćiju treba posvetiti ibadetu i dovama; Allah Svemogući se odaziva molbi onih koji Ga mole. Treba mnogo učiti, kako stoji u predajama, tehlil - la ilahe illallah, tekbir - Allahu ekber i tahmid - Elhamdulillah. Ili sve to možemo zajedno u poznatom tekbiru tešrik.

Allah da nam ukabuli i bude zadovoljan s nama!
Amin - poručio je Velić.