Gospoda Milošević i Tuđman misle da smo mi oni sa kojima su s njihovi preci igrali. Živote svoje za BiH ćemo dati govorio je Safet Hadžić jedan od heroja odbrane grada Sarajeva.

Bitka za brdo Žuč je jedna od najbitnijih za odbranu Sarajeva sa kojeg je Sarajevo bilo kao na dlanu. Ovo brdo je bilo starteško mjesto za grad i odbranu Sarajeva. Odavde su junaci domijeli pobjedu našem glavnom gradu.

Na današnjoj manifestaciji otkrivanaja spomenika „Krila slobode“ se obratio načelnik općine Novi Grad, Semir Efendić.

-Samo se Žuči mogla se desiti ovakva ljepota. Spomenik je težak 26 tona ali da nešto kažem autoru spomenika. Jučer je jedan dedo ljubio ovaj spomenik. Rekao je da je njegov sin poginuo na ovom mjestu. I poručio je da se čuva jer je spomenik bijele boje i da će smetati dušmanima- rekao je Efendić.

Efendić je naglasio važnost identiteta koji povezuje sve one koji brane BiH.

-Prva lekcija sa Žuči je o identitetu. Ko je napadao a ko branio Sarajevo. Ova krila povezuju sve one koji su branili i brane BiH: Bošnjake, Bosance i sve ostale. Zašto smo ostali bez himne i zastave? Da nam se napravi problem u identitetu i da dođemo do ovakve situacije u kojoj smo danas. Brojni Srbi i Hrvati su poginuli ovdje ali su bili Bosanci. Sa njima trebamo da gradimo državu a ne sa onima koji su bili sa druge strane Žuči – poručio je Efendić.

Efendić je podsjetio kako ne treba čekati nečiju pomoć te uzeti stvari u svoje ruke i rješavati probleme. Ova, jedna od prvih pobjeda u Sarajevu je bila vjetar u leđa ostalim borcima koji su branili našu domovinu.

-Ovaj spomenik nas također uči da nema pomoći. Sami morate izaći i osvojiti to brdo. Kada čekate da vam neko riješi problem, onda ste u problemu. Također, uči nas da možemo pobijediti. Ovo je jedna od prvih pobjeda u Sarajevu što je dalo vjetar u leđa ostalima. Da nije bilo intervencije međunarodne zajednice cijela BiH bi bila oslobođena – istakao je Efendić napominjući kako nema kompromisa na štetu države BiH.
(H.N.)