Svako malo na društvenim mrežama pojavi se neki recept koji će zaludjeti mnoge.

"Elegantni" kolač s bijelom čokoladom i borovnicom posljednja je u nizu viralnih slastica koja je oduševila hiljade ljudi diljem društvenim mreža, a mi donosimo recept.

Sastojci:
• 2 šolje mljevenog keksa
• Pola šolje otopljenog putera
• 600 grama (smekšanog) krem sira za kolače
• 1 šolja šećera
• 1 šolja kiselog vrhnja
• 4 jajeta
• 2 kesice vanila šećera
• 1 šolja otopljene bijele čokolade
• 1 šolja pirea od borovnice

Priprema:
Ugrijte rernu na 160°C. Pomastite kalup za torte (20-ak centimetara). Pomiješajte mljeveni keks i istopljeni puter i utisnite smjesu na dno kalupa. Nemojte previše pritisnuti, da kolač ne bi bio pretvrd.

Pomiješajte krem sir sa šećerom dok smjesa ne postane 'glatka'. Dodajte pavlaku, jaja i vanilin šećer i dobro promiješajte. Podijelite ovu smjesu na dva dijela. U jednu polovinu umiješajte otopljenu bijelu čokoladu, a u drugu pire od borovnice.

Na prvi sloj kolača (od keksa) u kalupu sipajte prvo dio smjese s čokoladom, pa onaj s borovnicom, jedan na drugi i na kraju nožem prošarajte smjesu za efekat 'valova' na kolaču.

Pecite u rerni nekih 50 do 60 minuta (gotov je kad je sredina pečena, možete napraviti test sa čačkalicom). Ugasite rernu i ostavite kolač da se hladi u takvoj rerni, koju ćete dijelom ostaviti otvorenu. Nakon tih sat vremena, kolač prebacite u frižider na period od najmanje četiri sata, a najbolje tokom noći.

Možete ukrasiti svježim borovnicama i listovima mente.