Humanitarna organizacija Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS u saradnji s Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Aktivom direktora osnovnih i srednjih škola pokrenula je akciju prikupljanja novčanih sredstava za kupovinu knjiga na bosanskom jeziku za djecu na Kosovu i Sjevernoj Makedoniji.

Kako je za Hayat.ba kazao Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora EMMAUS-a, u komunikaciji sa partnerima iz Ministarstva obrazovanja Kosova i nekih organizacija sa Sjevera Makedonije, a preko prijatelja iz Tuzle koji rade na nabavci lektira i opskrbljuju škole na području kantona, iz ovih zemalja izrazili su potrebu za lektirama za nastavu na bosanskom jeziku.

Bitno je napomenuti da na Kosovu čak 42 škole imaju u nastavnom planu i programu bosanski jezik kao predmet, a u Makedoniji oko pet škola.

- I dalje postoji problem nedostatka lektira na bosanskom jeziku, ali i druge literature, ali lektire su prioritet. Mi smo u saradnji i komunikaciji sa njima željeli da napravimo nešto drugačije od uobičajenih aktivnosti EMMAUS-a, kao što su humanitarne akcije vezane za krizna područja, ljude u potrebi itd. Željeli smo da uradimo nešto što je ulaganje u budućnost. Opće je poznato da mi radimo i sa djecom u internatu u Srebrenici, da imamo i dnevne centre za djecu, da radimo stipendiranje po BiH, Africi i slično. Ovim smo željeli pomoći našim Bošnjacima na Kosovu i u Makedoniji, i to nam je bila lijepa aktivnost koju smo željeli dati i u javnost - rekao je Škrebo.

Akciji su se pridružile i škole sa podružja Tuzlanskog kantona. Oni su i ranije zajedno sa EMMAUS-om učestvovali u humanitarnim akcijama. Tragom dobre saradnje su se uključili i u ovaj projekt.
Potrebno je oko 120.000 KM za kupovinu 10.000 minimalno lektira.

- Autorska prava, transport, distribucija i drugi prateći troškovi sve je u tom iznosu. Nadamo se da ćemo postići taj cilj. Sad nam je cilj da u kontekstu školske godine, dok su djeca još u školi da intenziviramo saradnju sa školama i da tu najviše pokušamo realizirati prikupljanje novca u saradnji sa roditeljima i aktivima. Mi ćemo, naravno, sa našim redovnim partnerima i donatorima komunicirati putem mailova, zahtjeva, molbi, da se uključe na neki način - kazao je.

Ovakvu ili sličnu aktivnost do sada niko nije pokrenuo a iz EMMAUS-a ističu da je prvi put da mi iz BiH možemo pomoći naše Bošnjake i bosanski jezik na Kosovu i Makedoniji.

- Raduje nas da smo uopšte dobili informaciju da je toliko škola koje uče Bosanski jezik i drago mi je da možemo pomoći, a koliko ćemo u tome uspjeti ne zavisi samo od nas, nego i od drugih. Svako ko smatra da može pomoći ovu aktivnost dobro je došao - govori na kraju Škrebo.