Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je da će svaki ponovni pokušaj terorističke skupine PKK da održi takozvane izbore u Siriji naići na odlučno protivljenje Turske, javlja Anadolu.

-Nema nikakvih izbora, hajde da to prvo razjasnimo - rekao je odgovarajući na pitanja novinara po povratku iz posjete Španiji i Italiji.

-Postoji plan koji je dogovoren da se legitimiše teroristička organizacija i da se uspostavi teroristička država u regionu – dodao je.

Erdogan je istakao iskustvo Turske u ometanju takvih planova u prošlosti.

Napominjući da je turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan održao opsežne razgovore u Moskvi s predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom o ovim kritičnim pitanjima, Erdogan je rekao:

.Teroristička organizacija PKK i drugi neće imati priliku da slobodno djeluju u Siriji. Ukoliko dođe do takve situacije, svakako ćemo u skladu sa tim mobilisati naše relevantne jedinice. Nećemo dozvoliti da nam se pred nosom uspostavi teroristička država. Nikada nećemo oklijevati da uradimo sve što je potrebno da to postignemo.

Teroristička grupa je ranije najavila da su takozvani lokalni izbori, koji su ranije bili zakazani za 11. juni na okupiranim teritorijama, odgođeni za 18. ausgust.

- Stav Turske i Španije o Palestini

Erdogan je istakao rastuće komercijalne i kulturne veze između njegove zemlje i Španije te naglasio jedinstven stav dviju zemalja po palestinskom pitanju.

-Španija se pokazala kao svjetionik koji vodi brod čovječanstva u mraku - rekao je Erdogan, alaudirajući na odluku Madrida da prizna palestinsku državu od 28. maja, zajedno s Norveškom i Irskom.

-Naša zajednička perspektiva sa Španijom po pitanju Palestine je ključna - rekao je Erdogan, dodajući da bi stav Španije mogao utjecati na druge evropske nacije da preispitaju svoju podršku Izraelu.

-Da bi prošli palestinski test s kojim se čovječanstvo suočava, mislim da više zemalja treba hrabro reći 'stop' Izraelu i stati na stranu mira - poručio je turski predsjednik.

- Rezolucija UN-a o prekidu vatre

Erdogan je također izrazio oprezan optimizam u vezi s usvajanjem rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se predlaže trofazni sporazum o prekidu vatre u Gazi, gdje je Izrael ubio više od 37.000 Palestinaca u nešto više od osam mjeseci.

-Iako je rezolucija koju je usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a pozitivan korak, može se smatrati neadekvatnom. Svi vrlo dobro znamo koliko odluka na papiru se ignorira od strane Izraela.

Ponovio je da put do konačnog mira u regionu leži u rješenju dvije države i pozvao članice Vijeća sigurnosti da priznaju Palestinu kao državu.

Erdogan je rekao da je zadovoljan ponudom o primirju koju je američki predsjednik Joe Biden objavio 31. maja, ali je rekao da postoji potreba za iskrenim naporima da se prekine nasilje u Palestini.

Komentarišući odnose SAD-a s Izraelom i protestni pokret podrške Palestini širom te zemlje, rekao je:

-Pojačani glasovi sa američkih univerziteta, ulica, studenata i rektora ukazuju na to da je značajna promjena u toku.

-Nadajmo se da bi se s predstojećim izborima u SAD-u atmosfera mogla drugačije razviti - dodao je on.

- Nabavka Eurofightera

Povodom nabavke Eurofightera Typhoons i prigovora Njemačke, Erdogan je rekao da je o tom pitanju bilo razgovora sa španskim premijerom Pedrom Sanchezom.

-Kao što znate, španski trenažni avioni su važni. Oni imaju priliku ili mogućnost da nam daju ove avione za obuku. Ali na mjestu kontakta s Njemačkom rekao sam im (Španiji) da će nam pomoći u tom pogledu - rekao je Erdogan.

Mlazne avione su zajednički razvile Njemačka, Velika Britanija, Italija i Španija.

-Eurofighter je važan za nas trenutno - rekao je Erdogan, dodajući da su kolege iz ministarstva uključene u razgovore za unapređenje ovog programa.

On je naglasio da Turska preferira da kupuje odbrambene proizvode od NATO saveznika.

-Naš osnovni pristup je jasan: mi više volimo da zadovoljimo naše potrebe prvenstveno od naših NATO saveznika. Međutim, ako se na kraju procesa dobije negativan rezultat, nismo bez alternative - rekao je.

Erdogan je istakao nedavni napredak Turske u odbrambenim sposobnostima, uključujući borbeni avion KAAN.