Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je danas na međunarodnu akciju kako bi se zaustavila izraelska “krvožednost“ i sistematsko ugnjetavanje Palestinaca, javlja Anadolu.

Obraćajući se članovima vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) putem videokonferencije u povodu Kurban-bajrama, Erdogan je rekao da palestinski narod, koji je već 76 godina podvrgnut okupaciji i sistematskom masakru, ponovo provodi bajram u tuzi i čezne za mirom.

- Bol 38.000 naše braće koji su svirepo ubijeni od strane genocidne izraelske administracije razdire nam srca kao nacije i kao ummeta. Prolazimo kroz dane testiranja ne samo našeg muslimanskog identiteta već i naše ljudskosti. Pokazivanje reakcije na masakr u Gazi nije samo naša dužnost bratstva već i naša ljudska dužnost. Svijet mora poduzeti mjere protiv izraelske krvoločnosti i odmah spriječiti masakre kojima svjedočimo svaki dan - rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je oštro kritizirao administraciju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, osuđujući je za brutalne i rušilačke napade koje izvodi kako bi produžila svoj politički život.

- Jasno smo prenijeli ovaj stav našim kolegama prošle sedmice tokom naše posjete Španiji i na Samitu lidera G7 u Italiji. Kao Turska, mobilizirali smo sve naše resurse da uspostavimo trajni mir u našem regionu i da odgovorne za genocid pozovemo na odgovornost - dodao je Erdogan.

Podsjetio je da se Turksa pridružila drugim nacijama u predmetu genocida protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde, kao i da je zaustavila trgovinske odnose s Izraelom, a sve to kako bi izvršila pritisak na Izrael da pristane na trajni prekid vatre.

Erdogan je istakao i napore Turske da ujedini islamski svijet i poveća broj zemalja koje priznaju palestinsku državu.

- Ne šutimo o tragedijama koje se dešavaju u drugim dijelovima islamskog svijeta, kao i u Gazi. Naši napori se nastavljaju da okončamo bratski sukob u Sudanu koji traje više od godinu dana. Od Libije do Somalije, od Afganistana do Jemena, gdje god postoji nevolja, nestabilnost ili tragedija, mi žurimo u pomoć potlačenim bez diskriminacije - zaključio je Erdogan.