EU je prvi put odobrila upotrebu brašna od ličinke crva brašnara. No, pomisao na crve u hrani kod mnogih ljudi izaziva gađenje. Oni međutim sadrže važne hranljive tvari i vitamine, ali i visoku koncentraciju proteina.

Gadi vam se? Pomisao na crve u hrani kod mnogih ljudi izaziva gađenje. Ovu reakciju nauka naziva „prehrambenim tabuom”. Neki insekti, životinje, biljke ili gljive, koje su u principu jestive, postaju tabu u određenom kulturnom ili društvenom kontekstu i stoga se ne konzumiraju, piše Deutsche Welle.

Ipak, prema procjenama Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), insekti su sastavni dio prehrane za blizu 2 milijarde ljudi širom svijeta, posebno u dijelovima Afrike, Azije, Srednje i Južne Amerike. Više od 2.000 vrsta insekata smatra se jestivim.

Evropska unija (EU) je sada prvi put odobrila upotrebu brašna od ličinke crva u prehrambenim proizvodima. Ova dozvola se odnosi na brašno dobiveno od larvi žitnog kukca – žutog crva brašnara (Tenebrio molitor). Dakle, ne radi se o konzumiranju cijelih crva, prženih skakavaca ili svilinih buba – što neki možda zamišljaju kao horor-scenarij.

Ovo visoko proteinsko brašno u budućnosti će se u malim količinama koristiti u industrijski proizvedenim pekarskim proizvodima poput hljeba i kolača, proizvodima od sira, tjestenini i prerađenim proizvodima od krompira.

EU dozvolila upotrebu brašna od crva koje ima brojne benefite: Da li biste ga probali?

Brašno od larvi žitnog crva – brašnara ne predstavlja zdravstveni rizik, inače ne bi bilo odobreno za upotrebu, upozorava i Savezni ured za zaštitu potrošača i sigurnost hrane u Njemačkoj.

Prije odobrenja, proizvođači moraju podnijeti zahtjev za svaku vrstu insekta, koji žele plasirati na tržište, u skladu s Uredbom EU o „novoj hrani” (Novel-Food-Verordnung). Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) provodi temeljitu naučnu procjenu, kako bi osigurala da je hrana sigurna za ljudsko zdravlje.

Dozvoljene količine su ograničene: hljeb smije sadržavati maksimalno četiri grama brašna na 100 grama gotovog proizvoda, dok je za sir maksimalna količina jedan gram na 100 grama proizvoda.

Mogući patogeni u brašnu eliminiraju se UV-zračenjem prije upotrebe. Ova metoda ujedno povećava sadržaj vitamina D3 u prahu.

One sadrže važne hranjive tvari poput željeza, cinka i vitamina B12. Imaju i veliku koncentraciju proteina. Novoodobreno brašno od larvi žitnog crva sadrži između 50 i 55 posto proteina. Osim toga, u njemu je i svih devet esencijalnih aminokiselina ali i zdrave masti, vlakna i važni vitamini.