Ukrajina i Moldavija ispunjavaju sve kriterije potrebne za formalni početak pregovora o članstvu u EU, saopćila Evropska komisija, dok je ukrajinski premijer Denys Shmyhal izrazio nadu da bi pregovori mogli početi kasnije ovog mjeseca.

-Potvrđujemo da sa strane Komisije smatramo da su dvije zemlje ispunile sve korake - rekla je glasnogovornica Komisije za proširenje Ana Pisonero.

-Odluka je sada u rukama država članica - na njima je da usvoje pregovarački okvir. Kada se ovaj korak učini, prerogativ je Predsjedništva EU da sazove međuvladinu konferenciju kako bi se zvanično označio početak pregovora - dodala je.

Otvaranje pregovora sa Evropskom unijom predstavljalo bi podizanje morala za Ukrajinu dok rat s Rusijom ulazi u treću godinu, a moskovske snage napreduju u istočnoj oblasti Donjecka i otvaraju novi front u severoistočnom regionu Harkova.

-Sada očekujemo da naši evropski partneri preduzmu sljedeći korak - da već ovog mjeseca započnu pregovore o članstvu u Evropskoj uniji. Ukrajinski narod se svakog dana bori za pravo da bude dio evropske porodice u ratu protiv ruskog agresora - objavio je Shmyhal u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

O procjeni Komisije sada će raspravljati stručnjaci u radnim grupama, a zatim iduće sedmice i ambasadori vlada EU. Onda 27 država članica EU moraju jednoglasno da se slože da započnu pregovore, za koje su potrebne godine da se završe, usvajanjem takozvanog pregovaračkog okvira.

(FENA)