Nogometna reprezentacija Češke definitivno zna kako je igrati Evropsko prvenstvo, jer će im ovo biti 11. put u historiji. Istina, broje se i oni pod zastavom Čehoslovačke, ali titulu iz 1976. godine im niko ne može oduzeti niti osporiti.

Daleko su izabranici Ivana Hašeka sada od takvih šansi i očekivanja, a nacija bi zasigurno bila sretna da ponove uspjeh s prethodne smotre i prolaska grupe. Ali neće im biti lako, pogotovo ako uzmemo u obzir da će za rivale imati Portugal, Tursku i debitanta na Euru - Gruziju.

Šezdesetogodišnji Selektor Hašek zamijenio je Jaroslava Silhavyja, koji je podnio ostavku 20. novembra nakon posljednje utakmice u kvalifikacijama za Euro 2024 i pobjede nad Moldavijom rezultatom 3-0. Rezultat je Česima osigurao osmu uzastopnu kvalifikaciju za Euro.

Silhavy je preuzeo poziciju trenera 2018. godine, ali je bio na udaru kritika zbog loših performansi tima u kvalifikacijama. Česi su završili Grupu E na drugom mjestu, iza Albanije.

Ekipa satkana "mješavinom" igrača iz domaće lige i liga petice zasigurno može ponuditi mnogo, a turniri ovakve vrste su prava prilika da pokažu da li vrijede. Bilo kako bilo, ekipa su koja zna igrati na rezultat i sigurno se nećemo nagledati neke ljepote i poteza za pamćenje.

Tim otvara turnir u Njemačkoj u Grupi F, 18. juna, protiv Portugala u Leipzigu, zatim Gruzije, 22. juna, i Turske, četiri dana kasnije u Hamburgu.

(K. Priganica)